Nincsenek tiltakozók a Közlekedési Múzeumnál

Úgy fest, hogy a Ligetért folyó harc egyelőre elcsendesedett.

MNO
2016. 06. 28. 9:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Önként lemászott a kéményről a Ligetért küzdő aktivista 16 óra után nem sokkal, a férfit megbilincselték, és a tetőn keresztül lehozták. Korábban a többiek még okozhattak volna galibát, mikor a Hermina útnál próbálták megakadályozni, hogy a daruskocsi odaálljon, de hamar feladták.

Miután a kéményes mutatvány befejeződött, érkezett egy munkagép ütvefúróval a Liget felől, az aktivistáknak sem kellett több, gyorsan beültek elé, hogy ne tudjon a múzeumhoz érni, majd később fel is másztak rá.

Közel fél óráig nem igazán történt semmi, a biztonságiak erősítették meg a kerítést, a tüntetők elcsendesedtek. Négy óra előtt nem sokkal derült ki, hogy a daruskocsival a Hermina út felől próbálják meg elérni a kéményt és a tüntetőt – számolt be helyszíni tudósítónk. Ennek érdekében elkezdték elszállítani az ott parkoló autókat, a rendőrök pedig az utat lezárták kifele.

A rácsokon lévőket korábban alig negyedóra alatt lekapkodták az egyenruhások, ekkor már „csak” a kéményen lévő férfi maradt, akit megkínált az egyik egyenruhás némi vízzel. A jelenlévők hatalmas üdvrivalgással fogadták a gesztust. Később egy egyenruhás és egy biztonsági is felmászott a tetőre, méregették lehetőségeiket.

Fél három előtt azt jelentette helyszíni tudósítónk, hogy em sikerült elérni a kéményen lévő férfit, így a rácsokon lógókra összpontosítanak a daruskocsival és a tűzoltóautóval. A rácsokon lévőkkel több szerencséjük volt az egyenruhásoknak, de közben a tüntetők sem voltak tétlenek, többször is megrohanták a kordont.

Illés Zoltán is jelen volt a helyszínen, a fideszes politikus az MNO-nak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy aljas a hatalom fellépése. „Gyalázat, hogy a hatalom erőszakkal távolít el embereket, szekuritisek és rendőrök segítségével. Jobb helyeken az ilyen kérdésekben népszavazással döntenek.” Hozzátette, hogy a riadólánc tagja, és kötelességének érzi, hogy „a fák oldalán álljon”. Ismert a környezetvédő korábban nem akármilyen módon üvöltözött a rendőrökkel a Ligetben.

Délután kettő után adtunk hírt arról, hogy újabb csata alakult ki, mikor megérkezett két tűzoltóautó is, melyek a tetőn és a rácsokon lévő tiltakozókat voltak hivatottak eltávolítani. Ezt a kört az aktivisták nyerték, mert nem sikerült elérni a tetőn lévő tiltakozót, aki közben felmászott a múzeum legmagasabb kéményére. A daru kosarában egy tűzoltó és egy készenlétis próbálta leszedni a kémény tetején tiltakozót, de éppen nem érték el. Ezután egy készenlétis próbál meg felmászni hozzá, aki erővágót is vitt magával, mert valószínűleg odaláncolta magát az aktivista. A rendőr sem járt sikerrel.

Miközben zajlottak az események, a magasban újra bezárult a kordon, csak a biztonsági emberek és az egyenruhások voltak bent néhány tüntető társaságában, akik a korlátokon lógtak. A kerítést most már a rendőrök és a „kopaszok” együtt védték, ennek ellenére is sikerült néhány tiltakozónak visszaszöknie.

Közben a demonstrálók folyamatosan skandálták: „nem hagyjuk a Ligetet!” Az erőemberek közül többeket naranccsal is „megkínáltak”, természetesen a Fideszre utalva a gyümölccsel.

Korábban a rendőrség birtokháborítás miatt felszólította a kordont döntő tüntetőket, akik a Hermina és Erzsébet királyné útja felőli részen ülősztrájkba kezdtek a kerítés talapzatán. A hét-nyolc tüntetőt harmadszori felszólítás után, egy óra előtt nem sokkal elkezdték elszállítani. Az aktivistákat ezt követően igazoltatták, és megkérdték, hogy elismerik-e a szabálysértést, melyre a válasz nem volt.

Mindeközben a rendőrök biztosítottak, hogy a „szekusok” nyugodtan tudják visszaállítani a kerítést – jelentette helyszíni tudósítónk, aki szerint volt, hogy az egyenruhások kicsit be is segítettek a munkába.

Egy tiltakozó hozzáláncolta magát a sarkon található postaládához. Először feszítővágóval akarták eloldani, mire a tömeg nemtetszésének adott hangot, hátha megsebesül a lány. Kollégánkat ekkor elhajtották a rendőrök, így már csak azt láthatta, hogy négy egyenruhás kezénél és lábánál vitte a fűre, majd igazoltatás következett.

Szabó Rebekát, a Párbeszéd Magyarországért politikusát is igazoltatták, miután nem volt hajlandó elhagyni a területet. A Reflektor arról számolt be, hogy több LMP-s politikust is elvittek. Közben a tetőn lévő tiltakozó megafonba énekelt, és biztatta a demonstrálókat.

Délelőtt 11 óra után nem sokkal kezdődött a történet, mikor ledöntötték a ligetvédők a Közlekedési Múzeumnál felállított kordonok egy részét, és bejutottak a munkaterületre – jelentette az MNO tudósítója. Mivel a területen civilek tartózkodnak, a munkavégzés leállt.

A fekete ruhás biztonságiak félrevonultak. A zöldek a múzeum Liget felőli bejáratának lépcsőjén ültek le. Ezt követően az egyik aktivista felmászott a múzeum tetejére, és kifeszítette a csoport zászlaját, többen pedig az ablakok rácsaira csimpaszkodnak.

Az Ajtósi Dürer sor felőli részen is kisebb incidens volt, itt az aktivisták nekimentek a kordonnak, amire a biztonságiak lökdösni kezdték a tüntetőket – jelentette helyszíni tudósítónk.

Először csak egy rendőr jelent meg, őt továbbiak követték, összesen hat-hét egyenruhás volt ekkor a múzeum környékén, de érdemben nem avatkoztak közbe.

Tudósítónk szerint a Liget felőli bejáratnál arra kérték a tüntetőket, hogy egy rövid időre hagyják el a területet, mert két munkás éppen egy táblát szedett le, mikor meg kellett szakítani a munkát, így a tábla veszélyesen lógott.

Szeptemberig bejelentett demonstrációt tartanak – így indokolta a tiltakozók jelenlétét munkatársunk kérdésére Várnai László, a CivilZugló Egyesület képviselője.

„Itt épül a terror háza, élje meg vidáman lakótere szétzúzását!”

– egy ilyen molinót is kifüggesztettek a múzeumra.

Az aktivisták láncokat is előszedtek, elmondásuk szerint mindenre elszántak. Közben tíz készenléti rendőr a helyszínre érkezett a fent említettek mellé.

Egy erőteljesen sportos testalkatú ember felháborodottan szólította fel a ligetvédőket, hogy menjenek a munkaterületről, majd választ is nyomdafestéket nem tűrő módon kapott. A 444.hu munkatársát is kirakták közben a kiszorítósdiban.

Közben tovább gyűltek a készenlétisek, helyszíni munkatársunk elmondása szerint már legalább hatvanan lehettek, a „lezárt területre” ugyanakkor nem mentek be. Közben ment a jogászkodás is keményen, a biztonságiak szerint nem lehetnének a helyszínen a tüntetők, utóbbiak pedig a lezárás jogosságát vitatták úgy, hogy a korábban ledöntött kordonok tartóbetonjain ülősztrájkba kezdtek, hogy ne lehessen újra felállítani őket.

Mint megírtuk, körbekordonozták a Közlekedési Múzeumot vasárnap éjjel, a kordont védő biztonsági emberek farkasszemet néztek a Városligetben tervezett beruházás ellen tiltakozókkal. Lökdösődés is volt a ligetvédők és a biztonsági emberek között.

A ligetvédők hétfőn úgy akarták megakadályozni a Közlekedési Múzeumnál a bontási és fakivágási munkálatok megindítását, hogy felmásztak a nagy munkagépekre – közölte Csák Gergely, a ligetvédők kommunikációs munkatársa a Hvg.huval.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.