Feljelent a PM, de a Liget-projekt zajlik tovább

A kivitelezők szerint a tüntetők akadályozzák a romépületek eltakarítását és a Városliget rehabilitációját.

MNO
2016. 03. 18. 19:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely, Zugló polgármestere hozzátette, emellett az ombudsmanhoz fordulnak, mivel úgy ítélik meg, hogy a kormány súlyosan megsértette a budapestiek egészséges környezethez való alkotmányos jogait.

A PM szerint az V. kerületi kormányhivatal „furcsa határozata alapján indultak be a fűrészgépek” csütörtökön az egykori Hungexpo-telek helyén, hiszen a március 16-án kiadott engedély azonnal hatályba lépett, tekintet nélkül az esetleges fellebbezésre. Bár a kiemelt beruházásokról szóló törvény elvben lehetőséget ad egy ilyen lépésre, ez egy jogállamban nem lehet törvényes, mivel az érintettek, a zuglói önkormányzat a fakivágások után ismerhették csak meg a határozat tartalmát – írta közleményében Karácsony Gergely.

Ismert, civilek és politikusok egy demonstráció keretében közösen akadályozták meg a Városliget fáinak kivágását csütörtökön.

Az egykori Hungexpo területén folytatott demonstráció akadályozza az évtizedek óta üresen álló, helyenként életveszélyes romépületek eltakarítását és a Városliget átfogó parkrehabilitációját – erről már a Liget Budapest projekt koordinálói tájékoztattak pénteken.

A Magyar Zene Házánál elkezdték kivágni a fákat, ami része a Városliget felújításának. Noha az MNO korábban úgy értesült, hogy a bontás csak egy hét múlva kezdődik, a tereprendezéssel nem várnak tovább. Többen nemtetszésüknek adtak hangot a kivágással kapcsolatban.

Olvassa el tudósításunkat a csütörtöki demonstrációról!

Szakértői véleményekre hivatkozva közleményükben azt írják, a parkrendezés indokolt, hiszen a városligeti fák nyolcvanöt százaléka ápolásra szorul, tizenkét százaléka pedig egyenesen balesetveszélyes.

Közölték: a volt Hungexpo területén a teljes faállományt tomográfos vizsgálatokkal mérték fel: a vizsgálat eredménye alapján 19 fát szükséges növény-egészségügyi vagy kertészeti okok miatt kivágni. Mint írják, az építési munkálatok 15 egészséges fát érintenek, közülük az öt megmenthető példányt pár napon belül átültetik. Az egészséges, de nem átültethető fákból 4 darab az invazív fajhoz tartozik, így jogszabályi előírások miatt nem átültethető. „A többi érintett fa a bontásra kijelölt épületek alapjában, illetve a kerítésbe belenőtt egyed, így átültetésük nem kivitelezhető. A kivágott fákat a jogszabályok által előírt módon, többszörösen pótoljuk” – közölték.

A csütörtöki, Liget-projekt-ellenes tüntetésen még a volt – fideszes – környezetvédelmi államtitkár, Illés Zoltán is heves szóváltásba került a rendőrökkel – ez derül ki abból a videóból, amit a Newsroom Hungary töltött fel a YouTube-ra.

A felvételen többek közt az is látható, hogy Illés és egy rendőr közvetlen közelről ordibál egymás arcába, olyan hevesen, hogy a rendőr sapkája le is esik a fejéről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.