Tóbiás József tudja, hogy mi érdekli Orbán Viktort

Az MSZP elnöke és frakcióvezetője szerint a rend helyett a szabadság korának kell eljönni.

MTI
2016. 06. 10. 12:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tóbiás József pénteken Budapesten, a Legfőbb Ügyészség épülete előtt tartott sajtótájékoztatón ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön az ügyészség napja alkalmából arról beszélt, az elkövetkező egy-két évtizedben fel fog értékelődni a rend, a törvényesség és a rendezettség az európai kultúrkörben; az fog kormányozni, hatalmat gyakorolni a kontinensen a következő 10-15 évben, aki képes lesz megvédeni az európaiak biztonságát.

Az ellenzéki pártelnök értékelése szerint a kormányfőt semmi más nem érdekli, mint hatalmának a következő 10-15 évben történő megőrzése. Nincs jogállam, nincs demokrácia, nincs társadalmi jólét – tette hozzá.

Tóbiás József a szabadság kora mellett foglalt állást, ami szerinte azt jelenti, hogy aki dolgozni akar Magyarországon, az tud, tisztességes munkáért tisztességes fizetést kap, a gyermekei továbbtanulhatnak, jó az egészségügy és a nyugdíjrendszer.

A pártelnök érdekesnek nevezte, hogy a kormányfő a Legfőbb Ügyészségen beszélt minderről, „amelynek vezetője a legócskább pártkatonává vált”. Ezt azzal magyarázta, hogy nem történik semmi „a miniszterelnök környezetéhez kötődő korrupciós ügyekben”, például a Quaestor-ügyben, a kitiltási botrányban, a jegybank ügyeiben vagy a Nemzeti Választási Irodánál történtek miatt.

Szerinte 2018 után jogállami keretek között elszámoltatásra van szükség.

Arra a kérdésre, mit szól ahhoz, hogy Polt Péter legfőbb ügyész balatoni luxusingatlant vásárolt magának, Tóbiás József azt mondta: a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak ügyében az ügyészség azért nem tesz semmit, mert a legfőbb ügyésznek a saját feleségét kellene kihallgatnia. Emlékeztetett arra, Polt Péter felesége a jegybankban dolgozik, szerinte a Poltné által kapott összeg „a hallgatás ára”, és ebből akár egy luxusnyaraló is lehet.

Az FHB-vezetőjével, Spéder Zoltánnal kapcsolatos kérdésre az ellenzéki pártelnök azt mondta, teljesen mindegy, hogy a belső leszámolás kinek az érdeke, az alapvető probléma az, hogy ezt is az adózók fizetik meg.

A párton belül zajló tisztújításra vonatkozó kérdésre Tóbiás József azt mondta, remélte, hogy kihívói is megfogalmazzák, a legfontosabb ma Magyarországon az állami földek privatizációjának megakadályozása. Az ezzel kapcsolatos népszavazási kezdeményezésről közölte, ez az MSZP legfontosabb ügye ma.

Mesterházy Attila volt pártelnök kritikájára válaszolva hozzátette: egy pártelnök értékmérője a választási eredmény, ezt tudnia kell az MSZP korábbi elnökeinek is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.