időjárás 7°C Brúnó , Renáta 2022. október 6.
logo

Karácsony beismerte, szemétkáosz fenyeget Budapesten

Vállalkozni hívnák haza a fiatalokat

Hutter Marianna
2016.06.10. 04:42

A Gyere haza, fiatal! program után elindulhat a Gyere haza vállalkozni, fiatal! is – tudta meg lapunk.

A Gyere haza, fiatal! program után elindulhat a Gyere haza vállalkozni, fiatal! is – tudta meg a Magyar Nemzet az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft.-től (OFA). Mint közölték, a Varga Mihály vezette Nemzetgazdasági Minisztérium égisze alatt futó Gyere haza, fiatal! program eddigi tapasztalatai alapján a hazatérő személyek egy része nem munkaviszonyban tervezi biztosítani jövedelmét, hanem önfoglalkoztatóvá válna, egyéni vagy mikrovállalkozásba kezdene. Erre a valós igényre reagálva kívánják elindítani a Gyere haza vállalkozni, fiatal! programot, terveik szerint még júniusban. Az OFA beszámolója szerint eddig ötezren regisztráltak a Gyere haza, fiatal! oldalán, ebből 105 fiatalt sikerült hazahozniuk. Felidézték: annak fényében értékelendő ez a szám, hogy eredetileg 50 főt kellett volna visszacsábítaniuk 2017. december 31-ig.

– A programhoz csatlakozók pozitív visszajelzései és a fent említett számok önmagukért beszélnek, a program sikere nem lehet kétséges – állították.

Ugyanakkor nem árt figyelembe venni: a Központi Statisztikai Hivatal szerint 2013 elején nagyjából 350 ezer honfitársunk élt külföldön. A jelek szerint nem csak a statisztika ad okot a kételkedésre. Tegnap ugyanis Lázár János minisztert is megkérdezték arról szokásos sajtótájékoztatóján, mennyire tartja sikernek a 105 fiatal hazahozatalát. A Miniszterelnökséget vezető miniszter erre mosolyogva annyit mondott: „lojális Varga Mihály minisztertársához”, de egyebekben nem kommentálta a kérdést.

A program 100 millió forintos keretösszegből működik, ennek 5 százalékát működésre, 95 százalékát a támogatásokra fordítják. A hazatérő fiatalokra az eddig beérkezett kérelmek alapján több mint 57 millió forintot költöttek, ami azt jelenti, hogy egy fiatal hazahozatalát átlagosan közel 543 ezer forintból oldották meg. Jelen állás szerint a Gyere haza, fiatal! program a támogatásokra fordítható összeg kimerüléséig, legkésőbb 2017. december 31-ig folytatódik. Ugyanakkor az Ofa megjegyezte: „Egyértelműen látszik, hogy jelentős igény van az ügyfelek részéről a kísérleti szakaszt követő, kibővített tartalmú program folytatására”, így az erre és a támogatási keretösszeg módosítására vonatkozó szakmai előterjesztés és a döntés-előkészítés már folyik. Mint ismeretes, a Gyere haza, fiatal! program a külföldön dolgozó magyar fiatalok hazatérését segíti azzal, hogy finanszírozzák az állásinterjúkon való részvételhez szükséges, oda-vissza útra szóló repülőjegyet, támogatják a letelepedést és a lakhatást, továbbá biztosítják a megfelelő munkahelyet.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.