Vállalkozni hívnák haza a fiatalokat

A Gyere haza, fiatal! program után elindulhat a Gyere haza vállalkozni, fiatal! is – tudta meg lapunk.

Hutter Marianna
2016. 06. 10. 4:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gyere haza, fiatal! program után elindulhat a Gyere haza vállalkozni, fiatal! is – tudta meg a Magyar Nemzet az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft.-től (OFA). Mint közölték, a Varga Mihály vezette Nemzetgazdasági Minisztérium égisze alatt futó Gyere haza, fiatal! program eddigi tapasztalatai alapján a hazatérő személyek egy része nem munkaviszonyban tervezi biztosítani jövedelmét, hanem önfoglalkoztatóvá válna, egyéni vagy mikrovállalkozásba kezdene. Erre a valós igényre reagálva kívánják elindítani a Gyere haza vállalkozni, fiatal! programot, terveik szerint még júniusban. Az OFA beszámolója szerint eddig ötezren regisztráltak a Gyere haza, fiatal! oldalán, ebből 105 fiatalt sikerült hazahozniuk. Felidézték: annak fényében értékelendő ez a szám, hogy eredetileg 50 főt kellett volna visszacsábítaniuk 2017. december 31-ig.

– A programhoz csatlakozók pozitív visszajelzései és a fent említett számok önmagukért beszélnek, a program sikere nem lehet kétséges – állították.

Ugyanakkor nem árt figyelembe venni: a Központi Statisztikai Hivatal szerint 2013 elején nagyjából 350 ezer honfitársunk élt külföldön. A jelek szerint nem csak a statisztika ad okot a kételkedésre. Tegnap ugyanis Lázár János minisztert is megkérdezték arról szokásos sajtótájékoztatóján, mennyire tartja sikernek a 105 fiatal hazahozatalát. A Miniszterelnökséget vezető miniszter erre mosolyogva annyit mondott: „lojális Varga Mihály minisztertársához”, de egyebekben nem kommentálta a kérdést.

A program 100 millió forintos keretösszegből működik, ennek 5 százalékát működésre, 95 százalékát a támogatásokra fordítják. A hazatérő fiatalokra az eddig beérkezett kérelmek alapján több mint 57 millió forintot költöttek, ami azt jelenti, hogy egy fiatal hazahozatalát átlagosan közel 543 ezer forintból oldották meg. Jelen állás szerint a Gyere haza, fiatal! program a támogatásokra fordítható összeg kimerüléséig, legkésőbb 2017. december 31-ig folytatódik. Ugyanakkor az Ofa megjegyezte: „Egyértelműen látszik, hogy jelentős igény van az ügyfelek részéről a kísérleti szakaszt követő, kibővített tartalmú program folytatására”, így az erre és a támogatási keretösszeg módosítására vonatkozó szakmai előterjesztés és a döntés-előkészítés már folyik. Mint ismeretes, a Gyere haza, fiatal! program a külföldön dolgozó magyar fiatalok hazatérését segíti azzal, hogy finanszírozzák az állásinterjúkon való részvételhez szükséges, oda-vissza útra szóló repülőjegyet, támogatják a letelepedést és a lakhatást, továbbá biztosítják a megfelelő munkahelyet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.