Veszélyes hulladékokat égetnek Ferencvárosban?

A Liberálisok szerint veszélyes és biológiai hulladékokat égetnek a Szent László Kórház mögött.

MTI
2016. 06. 10. 10:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabadai Viktor, az ellenzéki párt budapesti választmányának elnöke a feltételezett égető helyszínén, a Vágóhíd utca és a Lenkei János utca kereszteződésénél tartott pénteki sajtótájékoztatón azt mondta: a környéken élők és az egészségügyi intézményben dolgozók elmondása alapján a létesítmény területén a kórházban keletkezett veszélyes hulladékokat semmisítik meg, így a használt fecskendőket, a véres kötszereket, sőt egyesek szerint még az eltávolított emberi testrészeket is.

Szemtanúk azt állítják, hogy más egészségügyi intézményekből is hordanak ide hulladékokat – közölte, rámutatva: gyakran járnak speciális jelzéssel ellátott teherautók az érintett szakaszon.

Szabadai Viktor hangsúlyozta, hogy a feltételezett égető szomszédságában a kórház mellett egy lakótelep és egy gyermekek által használt sportpálya is található.

A Liberálisok álláspontja az, hogy a létesítményt az összes ahhoz hasonlóval együtt a lakott területektől távol, a város határain túl kellene elhelyezni, még akkor is, ha megfelelnek a jogszabályi előírásoknak.

A párt a Pest Megyei Kormányhivatal környezetvédelmi főosztályához fordul, hogy pontos képet kapjon a technológia kockázatairól, a levegőbe kerülő szennyező anyagok összetételéről. A kórház igazgatójától választ vár arra, hogy milyen típusú hulladékot semmisítenek meg a telepen. A kerületi önkormányzat vezetőségénél pedig azt akarja elérni, hogy kezdeményezze a létesítmény felszámolását – sorolta a választmányi elnök.

Megjegyezte: a Liberálisok aláírásgyűjtésbe is kezdtek a feltételezett égető ellen, és budapesti programjukban kiemelt helyen szerepel, hogy a városhatáron kívülre költöztetik azt.

Hardi Flóra, az ellenzéki párt ferencvárosi szervezetének elnöke arról beszélt, hogy az utóbbi időben gyakran fordult meg a kórházban, és látogatásai során lett figyelmes a létesítmény nagy kéményére, ezután kezdtek el nyomozni.

A Szent László Kórház gazdasági igazgatója később közölte: az intézmény egyik telephelyén nem hulladékégető, hanem hulladékártalmatlanító berendezés üzemel, amely egy zárt rendszerű fertőtlenítő. Kálmánné Juhász Ilona tájékoztatása szerint az egészségügyi intézmény reagálásában azt írta, a berendezést engedély alapján üzemelteti egy cég, amelyben egyebek közt használt gumikesztyűt, tűt, fecskendőt, infúziós és transzfúziós szereléket, kötszereket kezelnek. A kikerülő fertőtlenített hulladék kommunális hulladékként kezelhető. Közölte továbbá, hogy a kémény a Szent László Kórház hőellátását biztosító gázkazánház kéménye.

A kórház és a hulladék ártalmatlanítását végző társaság, a Septox Kórházi és Egészségügyi Hulladékokat Gyűjtő, Szállító és Ártalmatlanító Kft. közölte, hogy a Szabadai Viktor sajtótájékoztatóján elhangzottak „nagy része téves információn alapul”. Hangsúlyozták, hogy a Szent László Kórház területén a kilencvenes évek eleje óta nem működik hulladékégető mű.

Közlésük szerint a telephelyen 1994 óta egy veszélyes egészségügyi hulladékot ártalmatlanító berendezés működik a környezetvédelmi hatóság hulladékgazdálkodási engedélyével. Kiemelték, hogy a technológia zárt rendszerű, káros anyagot nem bocsát ki. A cég kitért arra is, hogy a telephelyen a berendezés üzemelésének több mint húsz éve alatt nem történt környezetszennyezés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.