A szerbek még nem léptek

Az ENSZ-nek arról számoltak be migránsok, hogy nem engedik be őket hazánkba.

Katona Mariann
2016. 07. 09. 12:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Habár Szerbia már miniszteri szinten is aggályosnak nevezte az új magyar menekültügyi szabályozást, vagyis hogy a határtól nyolc kilométeren belül elfogott illegális bevándorlókat az egyenruhások visszakísérik a kerítés túloldalára, egyelőre mégis zökkenőmentes az eljárás – tudta meg a Magyar Nemzet. A Belügyminisztérium (BM) lapunkat arról tájékoztatta, hogy a rendőrök a munkájuk közben sem a migránsok, sem pedig a szerb fél részéről nem ütköztek semmiféle ellenállásba vagy akadályba. A tárca azt is kiemeli, hogy a kerítés magyar területen van, vagyis amikor az egyenruhások az elfogott migránsokat visszakísérik a túloldalára, nem szerb, hanem még mindig magyar felségterületen vannak, a kerítés mentén pedig el tudnak jutni a tranzitzónákhoz, ahol hivatalosan is beadhatják a menekültkérelmüket.

Szerbia ennek ellenére már nemegyszer aggodalmát fejezte ki. Aleksandar Vulin szociális ügyi miniszter legutóbb épp csütörtökön nyilatkozott arról, hogy információi szerint Magyarország nemcsak a tranzitzóna területére irányítja vissza a migránsokat, hanem „a nemzetközi jogot sértve a migránsokat megpróbálták Szerbia területére visszaküldeni”.

Lapunk érdeklődött a BM-nél arról is, hogy a szerbek hivatalosan vagy informálisan jelezték-e már az új szabályozással kapcsolatos fenntartásaikat, ám erre nem kaptunk választ. A tárca csak azt árulta el, hogy a keddi hatálybalépést megelőzően néhány nappal az illetékes megyei rendőrségek tájékoztatták a szerb fél érintett hatóságait.

Az ENSZ szerbiai képviselete tegnap aggodalmát fejezte ki, mert romlik a szerb–magyar határon várakozó migránsok helyzete. Állításuk szerint 120-an jelezték, hogy nem tudták átadni kérelmüket a magyar hatóságoknak, és visszaküldték őket Szerbiába. Hazánkban ugyanis naponta harmincan folyamodhatnak menedékjogért, míg – a szervezet szerint – százaknak kell gyakran embertelen körülmények között hetekig is várakozniuk erre.

Eközben az ellenzéki pártok egymás után jelentik be a programjaikat az október 2-ára kiírt kvótareferendum napjára. Molnár Gyula, az MSZP új elnöke azt javasolja, hogy akkor tartsák meg az első Szabad Európa-napot, ahol beszélgetnének az Európai Unióról. A Párbeszéd Magyarországért pedig ugyanerre a napra tüntetést szervez a Kossuth térre.

A Fidesz továbbra is a részvételre buzdít. Kövér László házelnök tegnap az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség kisvárdai táborában arról beszélt, ha a magyarok képesek magukat megvédeni saját hazájukban, akkor ezzel az európai civilizációt és kultúrát is megóvják a migráció okozta identitás- és civilizációs válságtól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.