Devizahitelek: a cégeknek is van kiút

Elszámolási vita alakult ki a CIB Bank és egy magáncég között, a bíróság szerint viszont létre sem jött szerződés.

Horváth
2016. 07. 30. 12:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénzintézet 2008-ban egy 15 millió forintos devizaalapú hitelkeretet biztosított egy magáncég részére, ám a rendelkezésre álló hitelkeret terhére elfelejtett kölcsönszerződést kötni a társasággal. Noha a vállalkozás 2014 végéig rendesen törlesztett, az árfolyam-különbözetből fakadó emelkedett összegeket egy idő után nem tudta fizetni, így a CIB Bank felmondta a szerződést.

Ezután elszámolási vita alakult ki a felek között a tartozás mértékéről, így bíróság elé került az ügy. A Kecskeméti Törvényszék pedig a minap jogerős ítéletben állapította meg, hogy a hitelszerződés létre sem jött, a bank ugyanis az alapvető hitelfeltételeket sem közölte ügyfelével. Konkrét kölcsönszerződés nem jött létre, amelynek tartalmaznia kellett volna a kölcsön összegét, annak törlesztési feltételeit és az egyéb felszámítandó díjakat.

A magáncéget képviselő ügyvédi iroda vezetője lapunk megkeresésére elmondta, az ítélet azért kulcsfontosságú, mert a cégekre szigorúbb törvényi szabályok vonatkoznak, mint a fogyasztókra, így az előbbieknek nehezebb dolguk is van a bíróság előtt. Bihari Krisztina szerint az ítélet a devizahitellel rendelkező vállalkozások számára precedensértékű lehet, ugyanis erre a mintára számos céggel köthetett megállapodást a pénzintézet. Szerinte az ítélet kihirdetése után a kapott összeggel és a polgári törvénykönyv (Ptk.) alapján meghatározott jegybanki alapkamattal kell elszámolnia ügyfelének.

Kiemelte, a Ptk. szabályai szerint bár a bank meghatározott hitelkeretet biztosított adósa számára, ám annak terhére kötelessége lett volna kölcsönszerződést kötnie ügyfelével. Mint mondta, utóbbi maradt el, ráadásul szerinte nem ebben az egy esetben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.