Egyezik a Honvédkórház terveivel a fejlesztési koncepció

Az intézmény jelenlegi központi bázisán tervezik kialakítani az észak-pesti centrumot.

MTI
2016. 07. 09. 7:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ vezetői egy háttérbeszélgetésen elmondták: mivel ez az elképzelés megegyezik a Honvédkórház intézményfejlesztésének régóta tervezett, második ütemével, készen állnak a volt MÁV-kórház, a II-es telephely áttelepítésére. A Róbert Károly körúti központ területén régi épületek elbontásával és egy új tömb felépítésével megvalósítható a jelenleg a Podmaniczky utcában működő ellátások átköltöztetése. A helyszínbejárást a tervek szerint még e hónapban megtartják.

Kiemelték, hogy a Honvédkórházban az építkezés idején is zavartalan lesz a betegellátás.

Szabó István, a kórház parancsnoka szólt arról is, hogy az intézmény feladatai az elmúlt években fokozatosan nőttek. Példaként említette, hogy a tömeges migrációs helyzet kezdete óta határ menti egészségügyi feladatokat is végeznek: az ott szolgáló katonákat és rendőröket, továbbá a tranzitzónákban lévő migránsokat is a kórház egészségügyi dolgozói látják el.

A megnövekedett munkaterhek miatt kiemelt fontosságú lett a katonaorvosok pályán tartásának és pályára irányításának kérdése, ezért kidolgozták a katonaorvosi életpályamodellt, amely már tárcaszintű egyeztetésen van – jelezte.

A parancsnok elmondta: a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ nyolc – négy fővárosi és négy vidéki – telephelyen, több mint kétezer ágyon több mint kétmillió embert lát el. A kórház részt vesz a lakossági ellátásban a harmadik, vagyis a legmagasabb progresszivitási szinten. A térségi ellátást tekintve az észak-magyarországi régióért felel, de odatartozik Észak-Pest – a IV., a VI., a XIII. és a XV. kerület, valamint az északkeleti régió autópályáinak – sürgősségi ellátása is. Emellett a honvéd, a rendészeti, a vasutasállomány és a védett személyek egészségügyi ellátása is a Honvédkórház feladata.

Hozzátette, hogy különleges jogrend vagy válsághelyzet esetén kiemelt szerepük van, hiszen a Honvédkórház akár tömeges sérültellátásra is kidolgozott tervekkel és felkészült állománnyal rendelkezik. Emellett oktató kórház, és honvédségi intézményként speciális feladatokat is ellát a katonaalkalmassági vizsgálatoktól a missziós feladatokig.

Szabó István elmondta: a bővülő területi ellátási kötelezettségek és feladatok nyomán tavaly az előző évhez képest a járóbeteg- és a fekvőbeteg-ellátásban is nőtt az esetszámuk. Sürgősségi betegellátó centrumként csaknem 104 százalékkal emelkedett az ellátandó esetek száma: napi átlagban 150-200 sürgősségi beteget látnak el. Mindezek nyomán a kórház már évek óta szuperkórházi funkciót tölt be – jegyezte meg.

Tamás Róbert, a kórház orvos igazgatója is felhívta a figyelmet arra, a fővárosi kórházfejlesztések tervezésekor figyelembe kell venni, hogy a Honvédkórház a térség és Budapest egészségügyi ellátásában – ezen belül a sürgősségi és a legmagasabb szintű, vagyis a legsúlyosabb és legbonyolultabb esetek ellátásában is – nélkülözhetetlen szerepet tölt be. Ezért ahhoz, hogy az egészségügyi ellátás biztosított legyen – tette hozzá –, először a Honvédkórház központosítását kellene megvalósítani. Így ha a többi kórházra kerül sor, azok betegellátását is segíteni tudják.

Nikliné Gáldonyi Edina, az intézmény gazdasági igazgatója kiemelte, hogy a kórház két telephelye valójában két kórház fenntartását jelenti. Ezért a II-es telephely átköltöztetésével, úgy vélik, több párhuzamosságot is megszüntetnek, és ez várhatóan jelentős költségcsökkenést is eredményez majd.

Az egészségügy alulfinanszírozottsága a Honvédkórház gazdálkodását is nehezíti. Az intézmény vezetősége elmondta, a legnagyobb problémát az jelenti, hogy az egészségügyi alapból kapott keret nem fedezi a valós költségeket. Márpedig a kórház egyre növekvő esetszámmal dolgozik, ráadásul a harmadik progresszivitási szintű, vagyis a legsúlyosabb, legbonyolultabb esetek ellátása a legköltségesebb. Példaként kiemelték, hogy volt egy olyan esetük, amely 250 millió forintba került. Mindemellett jelenleg a határ menti feladatok ellátása nekik is túlórát jelent, ami ugyancsak pluszköltség.

A gazdasági igazgató elmondta: a kórház adósságállománya jelenleg négymilliárd forint körül van. Ez a többi kórházéhoz képest kiemelkedőnek tűnik, de – mint rámutatott – a bevételhez viszonyítva tíz százalék alatti az adósság.

A kórház vezetősége szeretné, ha az egészségügyi alapból kapott finanszírozás a jövőben jobban követné valós költségeiket. Emellett arra törekszenek, hogy minél rövidebb időt vegyen igénybe a betegek kórházi ellátása, szeretnék növelni az egynapos sebészeti ellátás arányát. Ezen felül pedig – mint a gazdasági igazgató fogalmazott – „az előremenekülés taktikáját” alkalmazzák, vagyis igyekeznek minél több bevételt is termelni, például foglalkozás-egészségügyi feladatok, menedzserszűrések vállalásával.

A fővárosi kórházfejlesztésről szóló kormányhatározat hétfőn jelent meg. Eszerint Budapesten három centrumot alakítanak ki. Az észak-pesti centrum a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ lesz. Dél-Pesten az Egyesített Szent István és Szent László Kórház és a mellette fekvő Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet bázisán hoznak létre egy új tömböt. A dél-budai centrum Kelenföldön jönne létre, bár mint az az Emberi Erőforrások Minisztériumának egy háttérbeszélgetésén elhangzott, az utóbbi építése nagyban függ attól, hogy a kormány hogyan dönt a Kelenföldi, illetve a Déli pályaudvar sorsáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.