Elpusztult kacsák és azbesztvita

Hatóságok vizsgálják a városligeti tóban tapasztalt mérgezést.

2016. 07. 19. 20:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismeretlen eredetű mérgező anyag kerülhetett a városligeti tó vizébe – közölték hétfőn este a Liget Budapest projekt szervezői Facebook-oldalukon. Mint később kiderült, két kacsa is elpusztult. – A Városliget Zrt. a Csatornázási Művek Zrt., a rendőrség és a katasztrófavédelem szakembereivel közösen a helyszínen azonnal megtette a szükséges óvintézkedéseket, hogy elhárítsák a veszélyt. Kérjük, további tájékoztatásig tartózkodjanak a tó használatától, és különösen figyeljenek, hogy háziállataik ne érintkezzenek a vízzel – hívta fel a figyelmet a Városliget Zrt.

A Liget Budapest Facebook-oldalán kedd este azt írta, nem szennyezett a városligeti tó vize, a vadkacsák elpusztulását nem a vízminőség, hanem feltehetőleg betegség okozta. „A vízminta eredményei egy kivétellel átlag II. osztályú értéket mutattak, tehát jó vízminőségű besorolásba tartoznak, amely alapján beavatkozásra vagy vízcserére nincs szükség” – közölték.

A városligeti tó tényleges kezelője, a Főkert Zrt. megkeresésünkre kiemelte: a tóból az illetékes hatóságok többszörös vízmintát vettek, a vizsgálatok eredményéről azonnal tájékoztatják a lakosságot. – A XIV. kerületi rendőrkapitányság feljelentéskiegészítést rendelt el környezetkárosítás gyanúja miatt – tájékoztatta az MTI-t a BRFK.

Eközben a Városliget volt Hungexpo-épületeinek bontása körül is vita bontakozott ki. A VS.hu szerint tegnap a dunakeszi rendőrkapitányság szabálysértés miatt intézkedett a fóti hulladéklerakóba építési törmeléket szállító cég sofőrjeivel szemben, akik az egyik Hungexpo-pavilon maradványait szállították, és a sitt közé azbeszt is kerülhetett. A portál szerint a veszélyes anyag egy részét a lerakón kívül, engedély nélkül tehették le.

– Az azbesztet 2005-ös teljes betiltásáig széles körben alkalmazták. Az 1974-ig használt Hungexpo-irodaházak bontásánál az azbeszt meglétét még a bontás előtt bejelentették az illetékes kormányhivatalnak – írta a Városliget Zrt. Azbesztet egy őrbódé teteje tartalmaz, de mivel további azbeszttartalmú szerkezetet is észrevett a műszaki ellenőr, a munkálatokat egyelőre leállították.

Karácsony Gergely, Zugló polgármestere, a PM társelnöke közleményében törvénytelenségről írt, s szerinte „tanúk és videofelvételek igazolják”, hogy a bontás a szükséges óvintézkedések nélkül történt meg. Az ellenzéki pártok kezdeményezésére egyébként ma rendkívüli parlamenti ülést tartanak a Városliget-törvény visszavonására. A kormányoldal már jelezte: nem vesz részt „az ellenzéki cirkuszban”, így várhatóan határozatképtelen lesz az ülés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.