Eltűnik a jelölés a diabetikus élelmiszerekről

A szabályozás július 20-án lép hatályba.

MTI
2016. 07. 18. 5:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A diabetikus élelmiszerek gyártóinak többsége eddig külön jelölést – többek között narancssárga kört vagy a diabetikus feliratot – használt. Most viszont egy uniós rendelet miatt – amely előírja a diabetikus élelmiszer kategória megszüntetését – eltűnnek ezek a jelölések.

A hároméves türelmi idő után, július 20-án hatályba lépő szabályozás csak annyit enged meg, hogy a gyártók külön adatot közöljenek a cukortartalomról.

A változás mellett elsősorban az szólt, hogy a diabetikus termék elnevezést nagyon sokan marketingeszközként használták.

Antal Emese dietetikus korábban az M1 műsorában azt mondta: a jelölés miatt a cukorbetegeknek ajánlott élelmiszerekről sokan azt gondolták, bármennyit ehetnek belőle, pedig ezek gyakran ugyanolyan energiatartalommal bírnak, mint a hagyományos termékek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.