Eséllyel a zikavírus ellen

Reális a vírus terjedésének veszélye, de kis odafigyeléssel a kockázat minimálisra csökkenthető.

Konopás Noémi
2016. 07. 20. 19:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Viszonylag nagy port vert fel hétvégén a hír, miszerint két neves teniszező, Milos Raonic és Simona Halep bejelentette, a zikavírus miatt nem indul az olimpián – így kezdte a Magyar Olimpiai Bizottság és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szerdai sajtótájékoztatóját a riói járványügyi helyzetről Szentes Tamás. Az országos tiszti főorvos szerint bár a zika terjedésének veszélye reális, ha odafigyelünk magunkra és környezetünkre, akkor ez a kockázat minimálisra csökkenthető, így a várandós nőket kivéve sem a sportolóknak, sem a szurkolóknak nem kell lemondaniuk a részvételt.

A 20. század végén a csendes-óceáni térségből indult vírust főként szúnyog terjeszti. Ám a várandós édesanya is átadhatja magzatjának a kórt, s meg lehet fertőződni szexuális együttlét során, valamint fertőzött vér-, szövet- vagy szervadományozás útján is. Szentes Tamás tájékoztatása szerint azonban az Országos Vérellátó Szolgálat felkészült, szükség esetén tudja szűrni az adományozott vért.

Ami a tüneteket illeti, a zikavírust könnyű összetéveszteni az influenzával. Láz, ízületi fájdalom, nem gennyes kötőhártya-gyulladás – a fertőzöttek többsége ilyen tünetekre panaszkodik. A nem specifikus tünetegyüttes miatt szakértőhöz kell fordulni, csak ily módon állítható fel ugyanis a pontos diagnózis. Az esetek többségében a vírusfertőzés szövődmény nélkül zajlik le, de vannak súlyosabb esetek. A magzati korban fertőző kór kisfejűséget és egyéb, felnőttkorban fellépő, komoly idegrendszeri betegségeket okozhat. A fertőzés leginkább virémiás (vírusok vérben való jelenléte) szakaszban történhet, de tekintettel arra, hogy – mint azt már sikerült kimutatni – testváladékokban viszonylag hosszabb ideig életképes a vírus, a potenciális fertőzés ideje ennek megfelelően megnövekedhet. Szentes szerint ez döntően a szexuális átvitel révén jelenthet kockázatot.

A kórt vérből, vizeletből lehet diagnosztizálni a fertőzés alapos gyanúja esetén. Az Egyesített Szent István és Szent László Kórházban rendelkezésre álló gyorsteszt viszonylag rövid idővel a fertőzést követően ki tudja mutatni a vírus jelenlétét. Ha várandós anya kapja el a vírust, a magzatot is meg kell vizsgálni. Szentes kiemelte ugyanakkor, hogy magzati fertőzöttség esetén nem szükségszerű, hogy szövődményes legyen a terhesség, de intenzívebb monitorozás szükséges. A betegséget nem lehet gyógyítani, csak a tüneteit lehet kezelni – emelte ki az országos tiszti főorvos. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy amíg nem ismert, mi okozza a tünetegyüttest, bizonyos gyógyszerek – acetilszalicilsav-tartalmú, valamint nonszteroid gyulladáscsökkentők – szedése kockázatot jelenthet, ezekben az esetekben a lázat paracetamollal kell csillapítani.

Mivel az olimpia előtt biztos nem áll rendelkezésre védőoltás, a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt. A várandósoknak és azoknak, akik a közeljövőben gyermeket terveznek, nem ajánlatos a térségbe utazni. A legfontosabb a szúnyogok elleni védekezés szúnyogirtó szerekkel, hosszú ujjú ruházat viselésével.

Brazíliában most köszönt be a tél, ami a szúnyogpopulációval együtt a betegség kockázatát is csökkenti – hangsúlyozta az eseményen Jelenik Zsuzsanna, az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontjának főorvosa. Egy friss kutatásra hivatkozva azt is elmondta, hogy jelenleg ötszázezer az egyhez a kockázata annak, hogy valaki zikavírussal megfertőződjön.

Hepatitisz A, tetanusz, hastífusz, kanyaró, sárgaláz – a zikán kívül ezek a betegségek is jelen vannak a térségben. Mint mondta, az említett betegségek ellen van már oltás, az étellel terjedő hepatitisz A és hastífusz, valamint a cseppfertőzéssel nagyon gyorsan terjedő agyhártya és tetanusz ellen javasolt is az injekció. A szakértő azt is hangsúlyozta, hogy mindig legyen mindenkinél élelem és víz – Brazíliában nem iható a csapvíz – arra az esetre, ha olyan helyszínen lenne, ahol ezek eredete és minősége megkérdőjelezhető. A kóli baktérium elkerülése érdekében tanácsos alkoholos kézfertőtlenítő szert használni. Mivel Brazíliában lassan beköszönt a tél, fel kell készülni a légúti megbetegedésekre és az influenzára is az odautazóknak.

Minden feltételt biztosítottak annak érdekében, hogy a magyar sportolók védettek legyenek Rióban, de nekik is ügyelniük kell a megelőzésre – mondta dr. Téglásy György, a Magyar Olimpiai Bizottság képviselője.

Mint azt az eseményen dr. Labancz László, a Sanofi Pasteur vakcinaüzletágának igazgatója hangsúlyozta: a zikavírus megelőzésére szolgáló vakcina kifejlesztésével jól haladnak, a vírus megvan, jól tenyészthető, már az állatkísérleteken is túl vannak, hamarosan embereken is megkezdik a védőoltás kipróbálását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.