Fegyelmit is kaphat Karácsony Zuglóban

A vizsgálat indoka, hogy a kerület vezetése nem hajtja végre a testületi döntéseket.

2016. 07. 20. 16:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új helyzet állt elő azután, hogy a nyáron a képviselő-testület mellett az önkormányzat egyik szakbizottsága sem fogadta el Karácsony Gergely polgármester interpellációs válaszát, hogy miért nem hajtja, hajtotta végre a képviselő-testület döntését egy több tíz millió forintos ingatlanügyben – mondta el lapunknak Kovács Balázs (Fidesz–KDNP), a lejárt és végre nem hajtott határozatok ügyét vizsgáló „munkacsoport” vezetője. Emlékeztetett: a képviselők többször is megszavazták, hogy megvesznek egy ingatlant, szerződést azonban a mai napig nem kötöttek. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. még 2015-ben egy, a tulajdonában álló ötlakásos, 3456 négyzetméter alapterületű társasházat akart eladni 57 millió forintért. Akkor az MSZP és a Fidesz képviselői is jó ötletnek tartották Karácsony Gergely (PM) polgármester javaslatát, hogy éljenek elővásárlási jogukkal, ez azonban nem történt meg. Ezért idén márciusban ismét megerősítették szándékukat, addigra azonban a vételár már 72,7 millió lett. Egy időközben elkészült értékbecslés szerint az ingatlan elővásárlási ára 6,1 millió forinttal magasabb lett a valós értékénél. Az ügyben Hoffmanné Németh Ildikó, a kerület volt jegyzője, aki információnk szerint jelentős részben ennek az ügynek köszönhetően távozott májusban, törvényességi észrevételt tett, hogy az adásvétel végrehajthatatlan. Karácsony Gergely vissza is akarta vonatni a döntést, de a képviselők újra a vétel mellett döntöttek.

Kovács Balázs szerint a nyár végére elkerülhetetlenné válhat a személyi felelősségre vonás kérdése, hiszen az ilyen eseteknek se szeri, se száma.

A bizottságot kezdeményező és az ingatlanügyben interpelláló Czeglédi János (Jobbik) szerint a fő probléma, hogy a polgármester PM-es, valóságos liberális tanyává tette a zuglói városházát, ahol több mint másfél éve nem folyik szakmai munka. – Ennyi idő alatt értük el, hogy ezután beszámoljon a vezetés a lejárt határidejű határozatokról – mondta Czeglédi János.

Karácsony Gergely azonban „politikai habverésként” értékelte a helyzetet. Az ingatlanügyben a testületre hárította a felelősséget, mert szerinte a vásárlásra nincs is fedezet a költségvetésben. – Végeztünk egy belső vizsgálatot, semmilyen problémát nem találtunk, minden dokumentumot átadtunk a munkacsoportnak – tette hozzá a polgármester.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.