Futballsziget: négyszázmilliós ízléstelenség

Benéztünk a nem kevés közpénzből felépült, ízléstelenségükben is szürreális kulisszák mögé.

Tompos Ádám
2016. 07. 08. 17:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szép estét, lányok, mosolyogjatok sokat! – Köszönjük, úgy lesz, szép estét önnek is! – Szívesen, kétszáz forint lesz! – Egy némileg kapatos úr és a mosolygós hoszteszek beszélgetése zajlott ilyen abszurd módon szerda este a labdarúgó-Európa-bajnokság elődöntője előtt. A férfi talán nem is sejtette, ha belép a Margitszigeti Atlétikai Centrumban felállított Futballszigetre, akkor még úgy se lesz túlságosan kisegítve, ha kap némi aprót a bejáratnál posztolóktól. Helyette tippmixes logóval ellátott, fröccsöntött rumbatököt és felfújható tapsrudat nyomnak a kezébe. A mienkbe is.

Így kicsit zavartan, a műanyag szurkolói tárgyakat bizonytalanul csörgetve baktatunk végig az adventi vásárokon látott fabódékból összeállított gasztrosétányon, ahol nem meglepő módon fenyőfák helyett pálmafákba botlunk. Az MVM Chill nevű helyen amorf és furcsán foszforeszkáló műanyag puffokra ülve lehet nézni a meccset. A gasztrosétány amúgy kong az ürességtől: javarészt külföldi turisták gusztálják itt az 1600 forintért árult kacsa- és marhacafattal töltött szendvicset, az 1000 forintért kínált tenyérnyi lepényt vagy a fritőzök mélyéről 400 forintért kiemelt sült krumplit.

Itt egy korsó sör 550 forint, már ha a szemfüles vásárló észreveszi, hogy a kártyás fizetésnél a terminálon eleve be van állítva a 10 százalékos borravaló. Ha nem, akkor máris 605 forintot fizethetünk. Igaz, a sört nem vizezik. A szurkolói bázis sarkában felállított Lidl-bódénál jóval hosszabb sorok állnak, ami érthető: itt harmadáron adnak dobozos sört és sós chipset.

Mindezeken kívül a helyben nincs semmi rendkívüli, a távolugrógödör homokján átvezetett kábel, a sörpadok mellé begurított utcai kuka, valamint a focikapu gólvonalán megálló pocsolyavíz inkább megmosolyogtató sufnituningnak tűnik, mint felháborító gányolásnak. Amiben a Futballsziget újat tud mutatni a magyar vendéglátásban, az a marketing, ami egészen szürreális. A félidőben és a meccsek előtt a Futballszigeten a Futballsziget reklámját nézheti végig a látogató. De ha esetleg ezt megunná, és inkább maga elé bámulna a sörpadra, akkor ott sem látna majd mást, mint a Futballsziget plakátját.

A hangszórókat pedig a szükségesnél jóval nagyobb kivilágított potemkinfátylakkal borították be. Így tehát már sötétben és ittasan is tisztán ki lehet venni a helyszín szponzorait: a már említett Lidl mellett a Magyar Villamos Műveket és a Szerencsejáték Zrt.-t. Az MVM például 175 millió forintnyi közpénzt adott a Futballszigetnek, a Szerencsejáték Zrt. 196 milliót, az Antenna Hungária ötmillió forinttal járult hozzá a rendezvény sikeréhez. A helyszín pedig még húszmillió forintjába sem került az Eb idejére, azaz egy hónapra a Futballsziget mögött álló Trinity Communicationsnak, amely Szijjártó Péter barátjának, Kuna Tibornak a kommunikációs cége.

Mint tudjuk, a Futballszigeten közönségkedvencnek számító Wales szerdán kikapott Portugáliától, de a szomorkodás helyett a vidámság volt az úr: jó nagyot pukkantak a felfújható tapsrudak, amikor kidurrantották őket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.