Hiperaktivitást okozhat a szúnyogirtó

A szúnyogirtáshoz most használt vegyszer veszélyei miatt az LMP változtatást követel.

MTI
2016. 07. 10. 13:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új tudományos eredmények szerint a szúnyoggyérítésben itthon is használt vegyszer eddig nem sejtett kockázatokat jelent. Az LMP évek óta követeli a kormánytól, hogy a központosított szúnyoggyérítés során adjon nagyobb teret a kisebb kockázatú biológiai módszereknek, és ennek érdekében törvénymódosítást kezdeményez.

Eddig is tudtuk, hogy a deltametrin, a kémiai gyérítéshez használt hatóanyag veszélyes a növények beporzásában kulcsszerepet játszó méhekre, valamint a védett rovarokra és a vízben élő szervezetekre is. Újabb tudományos eredmények azonban egyértelmű összefüggést találtak a kis mennyiségben a szervezetbe jutó deltametrin és az ADHD (figyelemhiányos hiperaktivitási zavar) kialakulása között is, amely Magyarországon is gyermekek, szülők és pedagógusok tízezreinek életét nehezíti meg – áll a közleményben.

Az LMP ennek figyelembevételével nyújt be most egy kevésbé kockázatos módszereknek teret adó törvényjavaslatot, amely szúnyoggyérítési tervhez, az egészségügyi és a környezeti hatóság eseti engedélyéhez, a biológiai módszerek alkalmazhatóságának kötelező mérlegeléséhez és a lakosság előzetes, széles körű tájékoztatásához kötné a szervezett gyérítést. A káros hatásokat más országokban bevált módszerekkel mérsékelni lehet, a szúnyogirtás pedig semmiképpen sem okozhat nagyobb bajt, mint amennyit maguk a szúnyogok jelentenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.