Íme az igazi magyar merénylet a nők ellen

Rengeteg nő éveken keresztül hordozza a szülést követő traumát, sokan emiatt nem vállalnak több gyereket.

Konopás Noémi
2016. 07. 13. 16:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Egészen addig zajlott rendben a szülés, amíg az orvos arra nem kért, hogy feküdjek fel az ágyra. Bepánikoltam, onnantól kezdve az oxitocin sem használt. A gyerekem beszorult a szülőcsatornába, már nem tudtak megcsászározni. Három orvost láttam homályosan magam körül, akik sűrű káromkodások közepette nyomták-húzták-vonták ki belőlem a fiam vákuummal. Úsztam a vérben” – így emlékszik vissza gyermeke világra segítésére egy 28 éves édesanya, aki nagymértékben emiatt a – szavai szerint – „borzasztó élmény” miatt jól meggondolja, hogy vállal-e még gyermeket. Ugyan pontos statisztikai adatok nincsenek, a tavaly szeptemberben indult, anonim és ingyenesen hívható EMMA vonalra érkező 150 megkeresés jó része a megrázó szülésélmény kibeszélésének igénye miatt érkezett – mondta az MNO-nak Fazakas Pálma, a Születésház Egyesület elnöke.

Hogy ne a fent említett hasonló élmények miatt ne szülessenek meg a tervezett gyermekek, a Népesedési Kerekasztal – a szülészeti ellátásban sürgős szemléletváltást kérve – javaslatokat nyújtott be az Emberi Erőforrások Minisztériumához (Emmi).

„A szülés nem betegség, csak akkor van szükség orvosra, ha probléma lép fel a folyamat közben”

– fogalmazta meg Székely András, a Népesedési Kerekasztal koordinátora portálunknak a szervezet legfőbb javaslatát. Ajánlásai szerint jó lenne hazánkban is bevezetni azt a már külföldön alkalmazott gyakorlatot, hogy a komplikáció nélküli szüléseket szülésznők vezethessék le, valamint a társadalombiztosítás finanszírozza az intézményen kívüli szülést. Mint mondta, javaslataik egy része – mint például, hogy szülés után ne válasszák szét azonnal az anyát és az újszülöttet, vagy tekintsék partnernek a nőket a szülés során, illetve hogy a szülésznők is végezhessenek várandósgondozást – alacsony költségvetés mellett is véghezvihető. Székely szerint jó lenne megvalósítani az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1985-ben kiadott ajánlásait a szülés körüli ellátásról, aminek jelentős részét tőlünk nyugatra már rég bevezették, de nálunk még mindig sok a hiányosság ezzel kapcsolatosan.

A WHO ajánlása szerint az összes szülés 15 százalékánál volna indokolt csupán, hogy császármetszéssel végződjék, ezzel szemben hazánkban egyre többen szülnek műtéti beavatkozással. Míg 1990-ben 10 százalék körüli volt ez az arány, addig tavaly elérte a 39-et, sőt vannak kórházak, ahol a szülések 60 százaléka végződik műtéti beavatkozással.

„Már az orvosképzésnél is szemléletváltásra volna szükség, tarthatatlan, hogy a hallgatók nem látnak beavatkozásmentes szülést”

– nyilatkozta portálunknak Fazakas Pálma. A császármetszéseken kívül, bár egyre kevesebbszer, de még még mindig magas számban alkalmaznak gátmetszést: egyes adatok szerint a hüvelyi szülések 60 százalékánál végeznek ilyen beavatkozást, az első szülések alkalmával ez az arány 90 százalék.

Fazakas szerint a szemléletváltáshoz elengedhetetlen, hogy a nők visszajelezzenek a kórházaknak, és beszámoljanak szülésélményükről, mert minél több nő teszi meg ezt, annál nagyobb az esély, hogy változzon a bevett gyakorlat. A Születésház Egyesület elnöke szerint szörnyű, hogy sokan azért nem mernek szüléssel kapcsolatos élményeikről beszélni, mert a társadalom nem veszi őket komolyan. Ha beszélnek is róla, együttérzés helyett gyakran sűrű legyintések közepette, „a szülés ilyen, majd meggyógyulsz, inkább örülj, hogy van egy egészséges gyermeked!” – válasz érkezik a szűk családi, baráti környezettől. „Pedig a család akkor lesz ép, ha a nők jól vannak” – emelte ki Fazakas, aki szerint a szülés egész életre szóló megerősítő élmény tudna lenni, ha a nők végigcsinálhatnák szükségtelen beavatkozás nélkül.

„Ez az igazi merénylet nemcsak a nők, de az egész nemzet ellen, hogy elveszik ezt az erőt a nőktől. Ha ezt megtapasztalhatnák, soha többé nem lenne előttük lehetetlen”

– hangsúlyozta.

További probléma, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint, míg a szülészorvosok száma folyamatosan növekszik, addig a szülésznőké drasztikusan csökken. Magyarországon jelenleg egy orvosra egy szülésznő jut, míg például az Egyesült Királyságban egy orvosra 30 szülésznő. „Szinte minden osztályon túl kevés szülésznő dolgozik, és rengeteg a pályaelhagyó, vagy külföldön munkát vállaló. Mivel évtizedekig nem kísérhettek önállóan szüléseket, szinte csak azok maradtak a pályán, akik elégedettek az asszisztensi szereppel. Alig találni hazánkban szülésznőt, aki hajlandó arra, hogy ilyen komoly munkát végezzen minimális pénzért, és ehhez még az önállóság felelősségét is szeretné” – mondta az MNO-nak Schimcsig Nóra dúla, a Más állapotot a szülészetben mozgalom tagja, aki örömmel üdvözölte a Népesedési Kerekasztal kezdeményezését. Hazánkban gyakorlatilag majdhogynem az összes szülést orvosok vezetik le, pedig nem egy kutatás szerint az anya jobban járna, ha szülésznőké lenne ez a feladat. A dúla szerint ettől a változástól akár a hálapénzrendszer leépülését is várhatnánk.

Változtatni kellene továbbá a várandósgondozás gyakorlatán is – jó lenne, ha azt ugyanaz a szülésznő végezhetné, mint aki szülés levezetésében is részt vesz – a szakértők szerint.

„A várandósgondozás célja a nő megerősítése abban, hogy végig fogja tudni csinálni a szülést, és minden rendben lesz”

– hangsúlyozta Schimcsig Nóra. Elvileg 2014 óta már szülésznők is végezhetnek ugyan várandósgondozást, ennek megfelelően módosították is a gyermeket várók kiskönyvét, de a gyakorlatban ez még nem működik – tette hozzá. Úgy tudja, élesben még csak engedéllyel rendelkező otthonszülés praxisok végzik, és egyelőre csak néhány kórházban kezdték előkészíteni a lehetőséget. Sajnos manapság a „futószalag gondozásba” a vérnyomásmérésen és a beutalók kiállításán túl más nemigen fér bele, pedig az általunk kérdezett dúla szerint akár 30 perces lelki gondozás és felkészítés is jó irányba befolyásolná a szülés folyamatát. Ehhez azonban több OEP-finanszírozásra volna szükség.

Nem segíti a nőket az intézmény- és/vagy orvosválasztásban az a tény sem, hogy a kórházak honlapján nincsenek feltüntetve statisztikai adatok az elvégzett szülésekről és beavatkozásokról. Információ híján pedig nehéz választani.

Magyarországon az utóbbi években csökkent a szülészeti intézmények száma, az ország mintegy 70 intézménye közül mindössze 18 rendelkezik „bababarát” minősítéssel. Ennek kapcsán az illetékes minisztériumot is megkerestük, kíváncsiak voltunk arra, hogy tervezik-e és ha igen, milyen eszközökkel, hogy az országban több intézmény kaphassa meg a „bababarát” minősítést, illetve hogy eddig mit tettek annak érdekében, hogyan a minősítés kiérdemlésére ösztönözzék az intézményeket. Azt is szerettük volna megtudni, hogy mit tesz a kormány, hogy többen válasszák a szülésznői hivatást, és hogy a magyarországi szülésznők ne külföldön vállaljanak munkát, de egyelőre kérdéseinkre nem érkezett válasz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.