Józsefváros jól él az autósok sarcolásából

Két és fél év alatt közel félmilliárdnyi bírságot szabott ki a VIII. kerület egy helyszínen.

2016. 07. 05. 11:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabályos pénzbehajtó iparággá fejlesztette helyi közterület-felügyeletét a főváros VIII. kerülete (is). Legalábbis ez derül ki abból a válaszlevélből, amelyet a Kocsis Máté vezette Józsefváros jegyzője, Danada-Rimán Edina küldött lapunknak. Azután fordultunk hozzá, hogy egyik munkatársunkat harmincezer forintos közigazgatási bírsággal sújtotta a kerületi közterület-felügyelet, amiért a Dologház utca–Fiumei út kereszteződésében a Behajtani tilos (kivéve mentők, tűzoltók) jelzőtáblát figyelmen kívül hagyva kanyarodott rá a Fiumei útra. Mivel az interneten is sokan panaszolták, hogy büntetést kaptak ezen a helyszínen, kíváncsiak voltunk, 2014 óta hány autóst bírságoltak meg és mekkora összegre. A jegyző közölte: csak ebben az egy kereszteződésben 2014-ben 5873 esetben több mint 176 millió, tavaly 5790 esetben 173,7 millió, idén június közepéig pedig 94,2 millió forintnyi bírságot szabtak ki 3143 figyelmetlen autósra. Vagyis naponta 15-18 járművezető sétál be a csapdába a baleseti intézet előtt.

Nem mellékes, hogy korábban két kötelező haladási irány tábla is figyelmeztette az autósokat a Dologház utca és a kórház előtti szervizút sarkán, merre szabad menniük, ám azokat 2013-ban leszerelték. Sokakat az téveszthet meg, hogy a villamossínek előtt és után is Elsőbbségadás kötelező! tábla van, így az előtte lévő táblát már nem is nézik – mert eszükbe sem jut, hogy a „macisajt” nem rájuk, csak a mentőkre és tűzoltókra vonatkozik.

Bár a kerület kasszája szépen hízik, nem kizárt, hogy homokszem került a gépezetbe. A közterület-felügyelet ugyanis a közúti közlekedésről szóló törvény 20. §-ára hivatkozva szab ki közigazgatási bírságot, amellyel elismeri, hogy a szabálytalanságokat rögzítő kamera nem minősül „külön jogszabályban meghatározott technikai eszköznek”. Ám az alapvető jogok biztosának egyik korábbi vizsgálata szerint ha a közterület-felügyeletnek „nincs külön jogszabályban meghatározott technikai eszköze”, akkor csak helyszíni bírságot szabhat ki – közigazgatásit nem. Ezt támasztja alá a Fővárosi Közterület-felügyelet ombudsmannak küldött tájékoztatása, illetve a Legfőbb Ügyészség véleménye is. Kollégánk tegnap az ombudsmanhoz fordult, és ha Székely László neki ad igazat, az akár azt is előidézheti, hogy a VIII. kerület sok ezer autósnak fizetheti vissza a törvénytelen eljárásban elszedett pénzét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.