Karácsony: Ugyanaz lesz, mint a boltzárnál

Lovasit vártuk, Komáromy érkezett – zengett a „Hasta la vista, Mr. Prime Minista”, de nem mászott kéményre.

Lakner Dávid
2016. 07. 04. 20:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár Lovasi András fellépésére lettünk volna kíváncsiak a Ligetvédők táboránál hétfő este, nem sokkal nyolc előtt kiderült: technikai okok miatt a Kiscsillag frontembere másik nap érkezik majd. A hangulatból nemigen lehetett volna következtetni a programváltozásra: úgy tűnik, a demonstrálókkal szembeni korábbi fellépések felpörgették a tiltakozást, hétfő este is közel százan voltak jelen, miközben a Riddim Colonyból ismert Komáromy Gergely zenélt. „Hasta la vista, Mr. Prime Minista” – énekelte a múlt kedden a Közlekedési Múzeum tetejére felmászó, majd a Nyírő Gyula Kórház pszichiátriai osztályára is beszállított zenész. Nagy visszhangot keltett Sebestyén Eszter esete is, aki először azt mondta, a rendőri intézkedés során eltört a válla, később kiderült, hogy ilyen nem történt.

A Ligetvédőknél hétfő este megjelent Karácsony Gergely, Zugló a projektet ellenző polgármestere (Párbeszéd Magyarországért) is, így kihasználtuk az alkalmat és megkérdeztük, hogy ezek az esetek milyen visszhangot kelthetnek, nem okozhatnak-e a tiltakozókkal szembeni ellenérzéseket is. A politikus viszont úgy látta: a rendőrség mindenképp szakszerűtlenül, durván lépett fel, és jogsértés volt az is, hogy tűrték a biztonsági őrök agresszióját. Karácsony szerint a fellépés erőszakos jellegét össze lehet hasonlítani a 2006 őszi rendőri brutalitással, ha a mértékét nem is.

A polgármestert arról is kérdeztük, meddig tartható a tiltakozás, ő pedig úgy vélte: a kérdés az, meddig tartható a Liget-projekt. A városvezető szerint látszik már, hogy a tiltakozást nem lesz könnyű felmorzsolni, és a kormánynak vissza kell majd lépni, szerinte ugyanúgy, mint a vasárnapi zárva tartás ügyében.

Az utóbbi napok a felmérésháború jegyében teltek: a Medián a Greenpeace megbízásából kihozta, hogy a budapestiek 86 százaléka nem támogatja, hogy új múzeumok jöjjenek létre a Városligetben. Az Ipsos a Városliget Zrt. megbízásából viszont arra jutott, hogy 69 százalék egyetért az új intézményekkel, ha közben a zöldfelület nagyságát is növelik. Baán László ezt megelőlegezve múlt héten az ATV-ben arról beszélt: ha látják a megkérdezettek, hova kerülnének az új épületek a zöldfelület növelésével, akkor támogatják a projektet. Karácsony viszont az MNO-nak arról beszélt: volt közvélemény-kutatóként meg tudja védeni azokat a kérdéseket, amelyek a projekttel való szembenállást hozták ki. A fő kérdés szerinte, akarnak-e az emberek új épületeket.

Közben a Városliget Zrt. birtokvédelmi eljárást kezdeményezett a Ligetvédőkkel szemben. Karácsony lapunknak azt mondta: Zugló továbbpasszolta ezt a beadványt, mivel nem tudna objektívan eljárni, de szerinte az biztosan nem állja meg a helyét. A politikus ragaszkodott ahhoz, hogy ez közpark, nem magánterület. Baán viszont azt mondta, mindenképp hatósági eljárás indul.

A hétfőn megkezdett Kitartás Hetének nyitásán több politikus is jelen volt, köztük Lendvai Ildikó vagy az LMP-s Moldován László. Lovasi egy másik nap jön, kedden Takács Eszter zenél, csütörtökön Mécs Imre mond beszédet. Már ha addig fel nem oszlatják az egészet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.