Késznek van százezer érvényes aláírása

A bérplafonról szóló népszavazáshoz gyűjtötte, most már az Országgyűlésen múlik, hogy lesz-e ilyen.

MTI
2016. 07. 07. 16:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az NVI június 6-án kezdte ellenőrizni a benyújtott aláírásokat. Ennek során az íveken lévő személyes adatokat összevetették a központi névjegyzékben szereplőkkel. A program kimutatta azt, ha valaki többször is aláírta az ívet, ezek az aláírások csak egynek számítanak.

Pálffy Ilona elmondta: Kész Zoltán 19 785 ívet adott le, ebből 15 548-at ellenőriztek. Megjegyezte: mivel a kezdeményező maga is jelezte, hogy nem gyűjtött össze kétszázezer aláírást – amely esetben az Országgyűlésnek kötelező lenne elrendelnie a népszavazást –, az ellenőrzést addig folytatták, amíg megállapítható volt, hogy biztosan van százezer érvényes ajánlás. Ha ugyanis az érvényes aláírások száma meghaladja a százezret, akkor az Országgyűlés hatáskörébe tartozik annak eldöntése, hogy elrendeli-e a népszavazást.

A Gőgös Zoltán által az állami földek értékesítésének tilalmáról szóló népszavazáshoz összegyűjtött aláírások egy részét is ellenőrizte már a Nemzeti Választási Iroda.

Pálffy Ilona az NVB ülésén elmondta: az NVI csütörtökig az ívek 31,3 százalékát (8750-et) dolgozta fel, és 71 577 aláírást ellenőrzött. Az ellenőrzés során 61 047 érvényes aláírást találtak, vagyis az aláírások 85,3 százaléka volt formai szempontból megfelelő.

Az NVI elnöke elmondta: az íveken 125 933 aláírást ellenőriztek, ebből 106 275 érvényes aláírást találtak, 19 658 érvénytelen volt.

Az érvénytelenség 4601 esetben abból adódott, hogy a választópolgár többször is aláírta az ívet, 2652 esetben hiányosan töltötte ki az adatait, 11 350 esetben a beírt adatok alapján nem volt egyértelműen beazonosítható. Emellett 942 esetben az érintettnek nem volt választójoga az aláíráskor.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtöki ülésén a tájékoztatás alapján megállapította, hogy a benyújtott érvényes aláírások száma elérte a százezret, de kétszázezer alatt marad. A határozat jogerőre emelkedését követő munkanapon az NVB elnöke, Patyi András tájékoztatja az ellenőrzés eredményéről az Országgyűlés elnökét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.