„Könnyebb lenne lózungokat kiabálni”

Nagy többséggel választotta társelnökké az LMP kongresszusa Hadházy Ákost, a párt antikorrupciós szóvivőjét. Őt kérdeztük.

Markotay Csaba
2016. 07. 18. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Más lesz a politika önnel, mint Schiffer Andrással volt?
– Nyilván sok mindent máshogy kell csinálni, de az is fontos, hogy a politikánk miben lesz ugyanolyan. Mi nem démonizálni akarjuk a problémákat, hanem továbbra is értelmes megoldásokat fogunk keresni. Nem fogjuk például démonizálni az EU-t, a migrációs kérdést vagy a nagyvállalatokat, hanem megoldási javaslatokat kínálunk fel. Nagyon fontos, hogy a korrupciót sem démonizálni kell, viszont el kell mondani, hogy rendkívül súlyos a helyzet, és ez már nemcsak a jelenünket és a mostani életszínvonalat veszélyezteti, hanem gyermekeink jövőjét is. Persze nem vagyok az András (Schiffer András közelmúltban lemondott társelnök – a szerk.) klónja. Az LMP-ben a társelnöknek fontos a véleménye, de a legfontosabb döntéseket a kongresszus, illetve az operatív döntéseket az elnökség hozza meg, ahol a tárelnöknek csak egy szavazata van.

– Arról beszélt, hogy a politika miben lesz ugyanolyan, a hét végi kongresszuson mégis gyökeresen új politikáról beszéltek. Nincs ellentmondás?
– Mi leginkább az országban szeretnénk új politikai irányt. Két prioritásunk van. Az egyik, hogy 2018-ban le kell váltani a jelenlegi kormányt. Nem történhet máshogy.

Ez a kormány teljesen elvesztette a kontrollját már akkor, amikor 2010-ben kétharmaddal megválasztották. Az utóbbi években pedig azt látjuk, hogy az önkontrollját is elvesztette.

De a másik prioritást sem szabad elfelejteni: új irányt kell adni az országnak. Mást kell csinálni, mint eddig. Ez a két prioritás csak együtt működik, olyanok, mint a sziámi ikrek. Mindenki számára világos, hogy ha nem sikerül leváltani a kormányt, akkor nem lesz új irány.

– Elhangzott, hogy olyan politika kell, ami eltér az elmúlt 25 évtől. Viszont az elmúlt 25 év utolsó negyedének az LMP is részese, alakítója volt…
– Igen, de ellenzéki pártként. Így nem tehet mást, mint hogy rámutat azokra a hibákra, sőt sajnos most már azt kell mondani, bűnökre, amelyek veszélyeztetik az ország működését. Továbbá megpróbálja megmutatni, hogy mit csinálna máshogy. Ez nem mindig könnyű, sokkal könnyebb lenne lózungokat kiabálni. Sokkal könnyebb lenne azokkal az eszközökkel élni, amelyekkel különösen a kormánypárt él.

– Milyen eszközökre gondol?
– A piszkos pénzekre, a manipulációra és a heccelésre. Illetve sok jel arra mutat, hogy az ellenfeleiket zsarolják. Ilyen eszközeink nincsenek, és nem is szeretnénk ilyeneket. Nekünk eszünk, szívünk és lelkünk van.

Nem hiszen, hogy a XXI. század politikája az lenne, hogy mosóporügynökként kell dolgoznunk, és marketingszakemberekkel vizsgáltatnunk, hogyan járassuk le a másikat, és milyen lózungokat mondjunk akkor is, amikor nincsenek egyszerű megoldások.

– Mi lesz az első társelnöki intézkedése?
– Ez az elnökségtől függ majd. Amit nagyon sokan félreértenek, mégis szeretném: hogy az ellenzéki erők – és ebbe természetesen a jelentősebb ellenzéki pártok és civil erők is beleszámítanak – beszélnének egymással. Úgy szoktam mondani, hogy együtt gondolkodásra van szükség.

– Ha eldöntötték, hogy az LMP önállóan vág neki a 2018 választásnak, akkor miről kellene beszélni?
– Nem arról kell gondolkodni, hogyan fogjuk majd elosztani a parlamenti mandátumokat, hanem arról, hogy mit tudunk felmutatni a választóknak ahhoz, hogy teljesen más politika jöjjön a választások után. Nem azt kell nézni, hogy egy meglevő tortát, amit a meglevő ellenzékre leadott szavazatok jelentenek, hogyan osszunk fel, hanem hogy hogyan kell megnövelni. Ez szerintem akkor lehetséges, ha azt látják az emberek, hogy az ellenzék erői igenis szóba tudnak állni egymással.

– Marad az LMP antikorrupciós szóvivője?
– Csalódott lennék, ha erről le kellene mondanom. Ez a munka nagyon fontos.

– A társelnöki megbízatása a januári teljes tisztújításig szól. Tudja már, hogy újra indul-e akkor?
– Nagyon remélem, olyan helyzet lesz, hogy akkor is tudok indulni.

– Elvállalná az LMP képviselőcsoportjának vezetését?
– Erről még nem beszéltünk. Egyelőre a parlamentben is csak nehezen találom meg az LMP irodáját.

Nem hiszem, hogy olyasvalakinek kellene az országgyűlési frakciót vezetnie, aki a párt irodáját sem találja meg az épületben.

– Ön szerint milyen párt lesz 2018-ban az LMP?
– A választás meglepetéspártja lesz: erős, megbízható, választható és létező párt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.