Kósáék pénzt adnának az ellenük kampányolóknak?

Erről Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke beszélt szerda este az ATV-ben.

MNO
2016. 07. 07. 11:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítésével kapcsolatos, október 2-ai népszavazással az EU-ellenes politikájához akar egy jól látható támogatást kapni – mondta el Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke szerda este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Az egykori kormányfő hozzátette, ha a miniszterelnök megszerzi ezt a támogatottságot, akkor tovább haladhat azon az úton, melynek vége egy Európai Unióból való kilépéssel fenyegető helyzet lehet.

Az ellenzéki politikus szerint a népszavazás Orbán csapdája: a választópolgárok nagyobb része nem ért egyet a miniszterelnökkel, de ugyanakkor azt sem akarják, hogy Brüsszel az emberek feje fölött átnyúlva meghatározza, hogy Magyarországnak hány embert kell befogadnia. Ebből a csapdából csak úgy lehet kikeveredni, hogy távol maradunk a népszavazástól – fogalmazott Gyurcsány. Ezért a DK arra buzdít mindenkit, hogy maradjon távol a népszavazástól, erre pedig – a pártelnök elmondása szerint – egy erős kampányt is elindítanak szeptember 10-én. „Egy érvénytelen népszavazás bukás a miniszterelnök számára, amiből aztán újabb következmények lehetnek” – mondta Gyurcsány. Hozzátette, ez nem jelenti törvényszerűen azt, hogy Orbán lemond, de mindenképpen egy politikai vereség lesz, „és nagyon remélem, hogy a vég kezdete”.

Az ellenzéki politikus közölte, másfél-két hónapja beszélt Tóbiás Józseffel, az MSZP akkori elnökével, aki elmondta, Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője felvetette neki, hogy mi lenne, ha a kormánnyal szemben kampányoló ellenzéki pártok és mozgalmak költségvetési pénzt kapnának azért, hogy emeljék kampányuk hőfokát, az embereket arra buzdítva, hogy vegyenek részt a népszavazáson. Gyurcsány hozzátette, állítólag a kormány ennek megteremtené a törvényi hátterét.

Kósa Lajos csütörtökön, közleményben válaszolt a Gyurcsány által mondottakra. A Fidesz frakcióvezetője azt írta, a népszavazási törvény módosítása kapcsán merült fel, hogy átvennénk a skandináv országokból azt a megoldást, miszerint bármilyen népszavazás esetén a költségvetésből elkülönítünk egy meghatározott összeget, azt megfelezvén a pro és kontra álláspontot képviselő szervezetek között osszuk el egy később kidolgozandó rendszer szerint. Hozzátette, a javaslat érdemi vitájára érdeklődés hiányában nem került sor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.