Már le is zárták az Új Nemzedék-ügyet

Százmilliós gyanús kifizetésekre talált az LMP, a rendőrség megszüntette az eljárást.

Horváth Csaba László
2016. 07. 22. 7:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alighogy márciusban elrendelte a nyomozást a rendőrség a humántárcához tartozó Új Nemzedék Központnál, májusban már meg is szüntették az eljárást. A társaságot az Állami Számvevőszék jelentette fel „közreműködési kötelezettség megtagadása” miatt, a cég ugyanis nem adta át az ellenőrzéshez szükséges dokumentumokat a székházuk állítólagos beázása miatt. A rendőrség szerint azonban a főként fidelitasosok irányításával indult Új Nemzedék Központnál minden rendben van, nincs ok a nyomozásra. Az iratok visszatartása miatt az Együtt is akciózott a szervezet budapesti székházánál, úgy vélték, hogy a „fideszes állami szervezetnél” a kínos dokumentumok megsemmisítése zajlik.

Közben az LMP az Új nemzedék újratöltve program gyanús és cél nélküli pénzköltéseit mutatta be. Hadházy Ákos, a párt társelnöke huszonötödik alkalommal megtartott korrupcióinfós sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Fidesz ifjúsági szervezetéhez közel álló Új Nemzedék Központ Kft. összesen tizenegymilliárd forintot költhet el ifjúságfejlesztésre, ennek egy része az ötmilliárd forintos Új nemzedékek újratöltve program. Mint mondta, a programban röpködnek a milliók, köztük például csak projektmenedzsmentre százmilliót költöttek, egyéb szakértői költségekre kétszázötvenmilliót, marketingre, kommunikációra pedig háromszáznegyvenmillió forintot tervezetek. De – tette hozzá – huszonötmillió forintot fordítottak például egy „tudás- és tapasztalathasznosítást biztosító megoldások kifejlesztéséről” szóló tanulmányra is.

Az LMP társelnöke úgy vélte: ha a kormány valóban az új nemzedékeket akarja támogatni, akkor ezt sokkal egyszerűbben és a hatékonyabban megtehetné azzal, hogy ösztöndíjakat ad ebből a pénzből a tehetséges fiataloknak. Kanász-Nagy Máté, az LMP ifjúsági szakszóvivője azt mondta: jelenleg nem létezik magyar ifjúságpolitika, a programok nem az ifjúság boldogulását segítik, hanem a „haverok zsebeinek betömködését”. Közölte: azt várják a kormánytól, hogy végre a fiatalokat állítsa politikájának középpontjába, valamint hagyjon fel a köz- és uniós pénzeket „lecsapoló” programokkal.

Az Új Nemzedék Központot 2011-ben hozták létre, ennek során egy fiatalokat segítő honlap és egy országos lefedettségű „kontakthálózat” jött létre. A kormány döntése nyomán hárommilliárd forint uniós pénz állt rendelkezésre a programban. A központ működését 2014-ben átvilágította a kormány, amikor átkerült az akkori közigazgatási minisztériumtól az Emberi Erőforrások Minisztériumához. A humántárca a teljes vezetést leváltotta, a 444.hu birtokába került jelentés alapján több kétes kifizetés is történt.

A szervezetet egy korábbi fidelitasos, Mihalovics Péter miniszteri biztos felügyelte a váltásig, ő jelenleg Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter kabinetfőnökeként dolgozik. Korábban megkeresésünkre közölte: két éve semmi köze a szervezet működéséhez. Mindez azért érdekes, mert az Állami Számvevőszék nagyrészt éppen az ő irányítása idején keletkezett adatokat hiányolja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.