Mégsem lesz gumifeldolgozó Kaposváron

A 18 ezer aláírás meggyőzte a polgármestert, ezért szerződést bontott a céggel.

MTI
2016. 07. 21. 17:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közleményük szerint a beruházó vállalat tulajdonosa jelezte a település polgármesterének, Szita Károlynak (Fidesz–KDNP), hogy – a gumihulladék-feldolgozó elleni népszavazási kezdeményezés támogatottságának hatására – nem kívánják megépíteni az ipari létesítményt Kaposváron.

Szita Károly polgármester, egyetértve a beruházó szándékával, kezdeményezte a Homatech Recycling Zrt. vezérigazgatójánál, hogy közös megegyezéssel bontsák fel a gumihulladék-feldolgozónak szánt terület értékesítéséről szóló szerződést. A polgármester indoklásában azt írta: „az üzem megvalósításának ötlete megosztotta városunk lakóit, és egy erős közösség számára, mint amilyen a miénk, ez nem jó, ezt a megosztottságot én is meg akartam szüntetni”.

A szerződésbontást István Gábor, a Homatech vezérigazgatója csütörtökön aláírta.

A városháza közleménye szerint Szita Károly ismét kiemelte: a Homatech által tervezett környezetvédelmi beruházás eredményeként – hosszú távon – „Európa egyik leginkább környezetbarát, a hulladéktól teljes egészében mentesített városává válhatott volna Kaposvár, a beruházás minden környezeti és anyagi hasznával együtt”. A városházi közleményben ezzel együtt leszögezték: „a döntés a lakossági tiltakozások hatására született meg, a beruházás kapcsán környezetvédelmi aggályok egyik félben sem merültek fel”.

A Homatech a gumifeldolgozót eredetileg Százhalombattán kívánta felépíteni 2017 májusára, idén február elején azonban közölte, új helyszínt keres, mert a lakosság és a képviselő-testület nem látja szívesen a tervezett beruházást.

A kaposvári ellenzéki pártok és civilek július 14-ére 18 ezer 790 aláírást gyűjtöttek össze a gumihulladék-hasznosítóról szóló helyi népszavazás megtartásáért. Akkor a beruházó cég sajnálatát fejezte ki az ellenállás miatt, azt közölték: támogatják a népszavazás megtartását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.