Minisztereket küld Magyarországra Ausztria

A téma a menekültügy lesz. Az osztrákok már kerítésben és szükségállapotban gondolkodnak.

MTI
2016. 07. 07. 12:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcavezetők azt remélik, hogy a menekültek visszafogadásával kapcsolatban is közeledhet majd a két ország álláspontja – írta a lap.

A Die Presse című osztrák napilap csütörtöki számában szintén arról írt, hogy a tervek szerint Wolfgang Sobotka belügyminiszter Pintér Sándor belügyminiszterrel találkozik a jövő héten.

Májusban több mint 40 százalékkal csökkent a benyújtott menedékkérelmek száma Ausztriában az előző év hasonló időszakához képest – közölte az osztrák belügyminisztériumra hivatkozva a Kurier című napilap csütörtökön. Míg 2015 májusában 6400-an, addig 2016 ugyanezen hónapjában 3800-an nyújtottak be kérelmet.

Ugyanakkor egyedül májusban csökkent a kérelmet benyújtók száma, az év előző hónapjában sokkal többen adták be erre vonatkozó igényüket, mint a tavalyi hónapokban. Összességében eddig idén több kérelmet nyújtottak be, mint tavaly ugyanebben az időpontban.

Míg tavaly januártól májusig összesen 21 ezer volt a kérelmet benyújtók száma, addig az idei év első öt hónapjában 22 500. A menedékstátuszra pályázók 70 százaléka férfi, mintegy 6800-an afganisztáni, 4600-an szíriai, 1600-an iraki és iráni, 1300-an pedig pakisztáni állampolgárok voltak.

Jelenleg ugyan nincsenek menekültek a miklóshalmai (Nickelsdorf) határátkelőnél, azonban már állnak konténerek, ahol a tervek szerint a menekültek regisztrációja zajlik majd. A Burgenland déli részén lévő Nagysároslak (Moschendorf), Szentkút (Heiligenbrunn) és Rábakeresztúr (Heiligenkreuz) településekhez felállítandó kerítés tervei is elkészültek. A burgenlandi rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint amennyiben hirtelen sok menekült érkezik, úgy a Miklóshalma (Nickelsdorf) településnél lévő határszakaszhoz 8-9 kilométer hosszú kerítést építhetnek.

Az osztrák kormány 37 500-ban határozta meg azon menekültek számát, akiknek menedékkérelmi eljárása elindulhat idén Ausztriában. Májusig mintegy 20 ezer, vagyis nagyjából fele annyi menekültügyi eljárás indult meg, mint a befogadásra meghatározott felső korlát.

A Kurier című lap csütörtöki számában az is olvasható, hogy nagyjából 6300-an vannak olyanok, akiket a dublini egyezmény értelmében Magyarországra vagy Görögországba kellene visszaküldeni.

A lap információi szerint az osztrák belügyminisztérium felkészül arra a helyzetre, ha sok menekült érkezik, és esetlegesen szükségállapotot kell bevezetni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.