NATO-gépektől hemzsegett a magyar légtér

Egyszerre repültek amerikai F–16-osok, A–10-es csatarepülők, Black Hawk helikopterek és német Tornado gépek.

Zord Gábor László
2016. 07. 18. 19:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múltban békeidőben ritka, de a jövőben a jelek szerint gyakrabban ismétlődő forgalmi helyzet volt hétfőn hazánk légterében – tudtuk meg. A honvédség megszokott Gripenjei mellett ugyanis jóformán egy időben repültek Magyarország felett az amerikai légierő F–16-os vadászgépei, A–10-es csatarepülőgépei, de átrepülés közben a kecskeméti bázison leszálltak tankolni a német Luftwaffe Tornado harci gépei, illetve Budapest külső kerületei felett olvasóink beszámoltak amerikai Black Hawk helikopterek átrepüléséről is.

Az amerikai harci gépek közül az F–16-osok értesülésünk szerint a coloradói Légi Nemzeti Gárdához (ANG) tartoznak, és pénteken érkeztek a pápai légibázisra, hogy itt gyakorlatozzanak. Talán nem függetlenül attól, hogy a korábbi beszámolónk szerint pár hete Újmajorba érkezett, Bradley lánctalpasokkal felszerelt amerikai 5-7. páncélozott felderítő zászlóalj gyakorlatának is épp ma kezdődött az éleslövészeti fázisa a honvédség bakonyi lőterén. A gépeket az Oroszországgal szembeni Európai Megerősítési Kezdeményezés (ERI) program keretében telepítették át Európába, felszerelésüket még a múlt héten hozta el a dunántúli repülőtérre a mississippi gárdisták C–17-es óriásgépe. Az F–16-osokat ma több helyütt is látták, meglepetést keltett, hogy a főváros közelében is. Az A–10-esek nem Magyarországról, hanem a szlovákiai Sliac légibázisáról repülnek, ők Indiana állam ANG-jéhez tartoznak, és két hete érkeztek északi szomszédainkhoz. Felbukkanásuk a magyar légtérben – Egerszalókról kaptunk hírt repülésükről – annak a jele, hogy az amerikaiak elérték: a fogadó NATO-országok között könnyedén mozoghatnak. Mivel kis magasságban voltak, elképzelhető, hogy előretolt repülésirányítók gyakoroltatásában működtek közre a honvédséggel.

A szlovákiai és a magyarországi harcigép-telepítések között a különbség a transzparenciában érhető tetten. Az A–10-esek sliaci érkezése és gyakorlatának kezdete, a szlovák haderő vezetőinek szemléje rögvest nyilvánosságot kapott a szlovák védelmi minisztérium honlapján. A Bradley-ek és az F–16-osok magyarországi jelenlétéről a Honvédelmi Minisztérium (HM) szócsöve, a honvedelem.hu máig hallgat. Úgy tudjuk, az amerikaiak láthatóságának csökkentése érdekében a HM elzárkózott attól a tervüktől, hogy a múlt hétvégén tartsanak közös haditechnikai statikus bemutatót a várpalotai Thury-vár előtt. Mivel a magyarok egyetlen járművet sem küldtek, az amerikaiak is elálltak tervüktől, hogy fraternizáljanak a magyar lakossággal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.