Négy szuperkórház lesz Budapesten

Végre kiderült, pontosan hol lesznek a hónapokkal ezelőtt beharangozott fővárosi centrumkórházak.

Kuslits Szonja
2016. 07. 06. 12:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több hónapnyi várakozás után végre kiderült, pontosan hol lesznek a hónapokkal ezelőtt beharangozott fővárosi centrumkórházak. Az előzetes tervekkel összhangban az észak-pesti centrum a Honvédkórházban, míg a dél-pesti az Egyesített Szent István és Szent László Kórházban és az Országos Kardiológiai Intézetben lesz. Budán azonban nem a papírforma szerint alakultak a dolgok. A dél-budai központot Kelenföldön, az Etele téren építik fel, és egy észak-budai centrum is megvalósul, a közlekedésfejlesztési beruházásokkal összefüggésben – állt a Magyar Közlönyben hétfőn megjelent kormányhatározatban. Ám nem derült ki, pontosan hová is húzzák fel az épületeket.

Az Egészséges Budapest program néven futó kórházfejlesztés projekt előkészítéséről szóló határozat szerint a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömbjét állami beruházással befejezik, és ez kiemelt központi szerepet kap majd a fővárosi egészségügy fejlesztése során. A Sportkórházat is ide költöztetik majd át.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár tegnap arról beszélt: ötvenmilliárd forint pluszforrást szavazott meg a kormány a budapesti egészségügynek, így 220 milliárd forint jut jövőre az egészségügyre. Cserháti Péter, az új budapesti kórházfejlesztés előkészítéséért felelős miniszteri biztos elmondta: a centrumok köré társkórházakat szerveznek, amelyek az ellátást segítik majd. Ilyen a Pest Megyei Flór Ferenc, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház, a Bajcsy-Zsilinszky-kórház, az Uzsoki Utcai, a Szent Margit és a Szent Imre Kórház is. A Kútvölgyi esetében az ott működő klinikák nőgyógyászati-szülészeti és ortopédiai, traumatológiai kiegészítésével magas szintű, tömbcentrumra alkalmas egység jöhet létre.

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet egykori épületével kapcsolatban még vizsgálják, hogy szanatóriumi, krónikus ellátásra alkalmassá lehet-e tenni. A határozat szerint 2017-ben 40 milliárdos nemzeti forrás lesz majd a kórházfejlesztések tervezésére, további 11 milliárd forintot pedig a Környezeti és energiahatékonysági operatív program (Kehop) forrásaiból biztosíthatnak a komplex infrastruktúra-fejlesztések megkezdésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.