Nem működő sugárkapuk a határon

Szerbia felől akadálytalanul juthat jelenleg Magyarországra radioaktív anyag.

2016. 07. 22. 4:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább két olyan sugárzásmérő kapu nem működik a magyar–szerb határon, amelynek a hazánkba érkező gépkocsik, teherjárművek rakományának radioaktivitását kellene mérnie. Ez olvasható abban a válaszlevélben, amelyet Varga Mihály, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság humánigazgatási szolgálatának vezetője írt a Tettrekész rendőrségi szakszervezet vezetőjének, Szima Juditnak. Hogy pontosan mely határátkelőkről van szó, az nem derült ki. Szerettük volna megtudni az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK), hogy összesen hány sugárkapuval vannak problémák, mióta, és mikor javítják meg ezeket, ám lapzártánkig nem kaptunk választ kérdéseinkre. Hogy más berendezésekkel is gond lehet, jelzi: tavaly júliusban Pozsgai Zsolt, az ORFK humánigazgatási szolgálatának a vezetője egy levélben elismerte: a magyar–szerb határon, a Bács-Kiskun megyei Tompa határátkelőnél lévő sugárzásmérő detektorok már „több mint egy éve műszaki okok miatt nem üzemelnek”.

Sugárkapuk csak a nem uniós tagállamok felé nyíló határátkelőkön vannak telepítve. Ezek feladata az illegális radioaktív sugárforrások, nukleáris anyagok földerítése, így például a plutóniumcsempészek lebuktatása.

A berendezések működtetése és karbantartása 2013 végéig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) feladata volt, ám azóta a berendezéseket fokozatosan adják át a rendőrségnek. A NAV és a rendőrség közti vagyonmegállapodási szerződés alapján eddig kilenc határállomáson történt meg az átadás-átvétel, a többi helyszínen pedig még a pénzügyőrök végzik ezt a feladatot. Suller György Attila, a NAV sajtófőnöke a Magyar Nemzetet arról tájékoztatta, hogy indokolt esetben kézi sugárzásmérőket is használnak a pénzügyőrök, és amennyiben azok jeleznek, a NAV haladéktalanul értesíti az Országos Atomenergia-hivatalt, illetve a katasztrófavédelmet. Egyébként nemcsak a járműveket, hanem az embereket is átvizsgálhatják. (Az idén júniusban például az Asztély–Beregsurány határátkelő ukrán oldalán riasztott egy kézi sugármérő egy ukrán férfi régi órája miatt. A férfinál ezek után értékes régészeti leleteket, nyílhegyeket, gyűrűket találtak a határőrök.)

A BNS–94-es típusú sugárkapukkal már korábban is előfordultak problémák. 2012-ben éppen emiatt kötött szerződést a (rendszert akkor még működtető) NAV a kapuk gyártójával, a Gamma Zrt.-vel tizenhárom berendezés javítására és tizenhét kezelőprogram elkészítésére, telepítésére bruttó 35 millió forintért. A szerződés mellékletében állók alapján akkor (tehát 2012 szeptemberében) Röszkén, Bácsalmáson, Murakeresztúron, Drávaszabolcsban, Gyékényesen, Berzencén, Udvaron, Magyarbólyban, Tiszabecsen, Beregsurányban és Záhonyban nem működtek a sugárkapuk (utóbbi településen például a négyből három). Gyakori hiba volt, hogy a kapuk folyamatosan riasztottak – még akkor is, ha nem is volt a közelben jármű. Több berendezés már 2009-ben (tehát három évvel korábban) tönkrement, de a hatóság nem intézkedett megjavításukra. Volt, amelyik villámcsapás miatt hibásodott meg.

A BNS–94-et a Gamma Zrt. gyártja. Az 1920-ban alapított Gamma Művek „szakmai utódaként” 1993-ban létrehozott cég kiemelten nukleáris méréstechnikai eszközök készítésével foglalkozik, és e téren a régió egyik meghatározó vállalata. A BNS–94 egy különösen nagy érzékenységű berendezés, amely egy gamma- és neutronsugárzásra érzékeny szcintillációs detektorral van felszerelve. A gyártó honlapján az olvasható: a készülék a riasztási szint meghatározásakor automatikusan figyelembe veszi a háttérsugárzás pillanatnyi értékét, a jármű haladási sebességét, árnyékoló hatását, és az alapján állapítja meg az optimális riasztási szintet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.