Nem vizsgálja az NMHH az asszonyverős jelenetet

Noha Szél Bernadett másfél hete élt panasszal, az elnök szerint nem keresték őket.

Bécsi Orsolya
2016. 07. 07. 20:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A TASZ-nak küldött válaszlevelében Karas Monika, az NMHH elnöke határozottan kijelentette, elítéli a nők bántalmazását és a nők elleni erőszak népszerűsítését, ám csak jogi eszközökkel van lehetőség a hatóság fellépésére, és nem tölthetik be az ízlésrendőrség szerepét. A szerkesztőségünknek is eljuttatott reakció szerint az NMHH Médiatanácsa azért nem vizsgálhatja a kérdéses felvételt, mert a törvény nem ad felhatalmazást a médiaszakmai döntésekbe való beleszólásra, a közmédia ellenőrzését a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriuma látja el. A kuratórium kezdeményezheti a Médiatanács eljárását. „Ilyen felkérés a szóban forgó ügy kapcsán nem érkezett a Médiatanácshoz” – közölte Karas.

Az ominózus felvételen egy betyárnak öltözött szereplő a köztévé munkatársán mutatta be a karikás ostor használatát. Az ostor többször is rácsavarodott a riporternő testére hangos csattanás kíséretében, aki ezen jajongva és kényszeredetten nevetett. A „betyár” a suhintásokat úgy kommentálta, hogy „Ott marad, nem mozog, mert adok én neki! A kutya fáját, így neveljük mi az asszonyt! Nem főzött vacsorát? Adok én neki! Így neveli a betyár az asszonyt. Így kell ezt csinálni.” Az MNO-nak nyilatkozó jogász ezzel kapcsolatban azt mondta: a tévé humorkeretbe csomagolva adta el a fizikai és lelki erőszakot. Stummer Vera, a Patent Egyesület munkatársa szerint egy ilyen jelenetet fel sem kellett volna venni, pláne nem bemutatni, de ha már megtörtént, a csatornának egyértelműen el kellett volna határolódni a látottaktól.

Szél Bernadett már akkor jelezte portálunknak, hogy a felvétel kivizsgálásáért az NMHH-hoz fordult, mivel az elhangzottak megsértették a nőket mint társadalmi csoportot, illetve nemtől és kortól függetlenül a szexuális erőszak áldozatainak emberi méltóságát.

Az NMHH mostani érvelése előtt azonban értetlenül áll. Szél Bernadett épp egy sokállomásos, Balaton-kerülő párttúráról tartott hazafelé csütörtök este, amikor sikerült utolérnünk, és elmondása szerint tőlünk értesült először Karas Monika nyilatkozatáról. „Ez nem lehet, képtelenség, hiszen elküldtük a levelet” – kommentálta meglepődötten a történteket, majd hozzátette: ez már csak azért is furcsa, mivel június 29-én, két nappal a panasz elküldése után felhívták az NMHH-t, ahol jelezték: megkapták, regisztrálták, és továbbították a hivatal oldalán feltüntetett, hivatalos címre érkezett e-mailt az illetékesnek. „Ezért is egészen elképesztő a történet, és mivel nem szeretnék messzemenő következtetéseket levonni, pénteken az első dolgunk lesz felhívni őket” – közölte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.