Politikusokat kísérthet a múlt

Bár még a választási kampány messze, megnyílhatnak a politikai elit egyes szereplőire nézve terhelő dossziék.

Szemán László
2016. 07. 18. 20:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár még a választási kampányhajrá messze, megnyílhatnak a politikai elit egyes szereplőire nézve terhelő dokumentumokat tartalmazó dossziék, előkerülhetnek mélyre süllyesztett felvételek. Erre utal legalábbis az a jelenség, hogy az elmúlt hetekben a kilencvenes évek alvilági figurái és hozzájuk köthető személyek álltak elő olyan állításokkal és információkkal, amelyek alaposan felbolygathatják a közéletet. A vallomások és kiszivárogtatások egyelőre nem bizonyító erejűek, politikai hatásuk azonban így is lehet. Az ellenzéki erők immár évek óta próbálják a kormánypártok nevét összemosni a korrupcióval, ám ez a közvélemény-kutatások szerint eddig nem hozott számukra érdemi eredményt. Az új taktika lényege a karaktergyilkosság lehet, amelynek fókuszában jelenleg Rogán Antal áll.

A kiszivárogtatások fő csatornája a Jobbikhoz kötődő N1TV, a napokban itt tették közzé a Vizoviczki-ügy vádlottjának két interjúrészletét is. Ezekben arról van szó, hogy a diszkópápaként ismert férfi évente 4 millió forintot vitt a belvárosi szórakozóhelyek engedélyeiért a volt V. kerületi polgármesternek. A Miniszterelnöki Kabinetiroda Rogán nevében közölte, az idézett nő egyetlen szava sem felel meg a valóságnak, és feljelentést tesznek. Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője az üggyel kapcsolatban kiemelte, súlyos vádak hangzottak el, hiszen ha egy miniszter alvilági személyekkel üzletel vagy tart kapcsolatot, az azt jelenti, hogy „Magyarországnak jelen pillanatban maffiakormánya van”. Ugyanakkor Vizoviczki – a Pesti Srácoknak ügyvédje útján küldött közleménye szerint – kijelentette, nem ismeri Rogánt, és soha nem találkozott vele. Mondta mindezt néhány nappal azt követően, hogy 250 millió forint óvadék ellenében szabadlábra helyezték, miután több mint két éve előzetes letartóztatásban volt.

###HIRDETES###

Hétfőn újabb nyomozati iratot idézett a Vizoviczki-ügyből az N1TV.hu. Az eljárásban tanúként meghallgatott P. Péter öt éven át dolgozott a diszkópápának, előbb a belvárosi Aphrodite bárban, majd egy bordélyban. Vallomásában kifejtette, az Aphrodite bár pincéjében rejtett felvételt kellett készítenie egy fideszes politikusról, akinek két prostituált leszbikus műsort adott elő. P. úgy tudja, a képanyag Vizoviczki Lászlóhoz került, és állítja, kihallgatója nem volt kíváncsi arra, ki a fideszes politikus. Az ügy egyik védett tanúja is erről beszélt, akinek a kihallgatási jegyzőkönyve szintén a Jobbikhoz köthető portálnál kötött ki, és amely szerint ő is tudta, hogy a bárban kompromittáló felvételek készültek a kuncsaftokról.

Az N1TV.hu a múlt héten közölte Vizoviczki 2013-as állítólagos nyomozati alkuajánlatát, amelyben többek közt születendő gyermekére hivatkozva azt ajánlja az ügyészeknek, hogy amennyiben mérsékelt büntetést szabnának ki rá, akkor kitálal. A Központi Nyomozó Főügyészségen állítólag arról beszélt, hogy szocialista politikusokról már adott információt a hatóságoknak, ám ezekben az ügyekben nem indult nyomozás. A portál szerint Vizoviczki László kifejtette azt is, hogy kormánypárti politikusokról nem szívesen nyilatkozna, bár lenne mondanivalója. – Ezekről az ügyekről „soha nem szeretnék beszélni politikai elkötelezettségem és az ország kormányzati stabilitásának megőrzése miatt” – idéz az N1TV Vizoviczki vallomásából. Sokat sejtetően megjegyezte ugyanakkor, hogy többek közt információkkal tudna szolgálni egy országgyűlési képviselő-polgármesternek adott rendszeres, nagy összegű kenőpénzről is.

Vizoviczki működése miatt két büntetőeljárás is indult. Az egyik vád szerint a férfi a kilencvenes években prostituáltakat futtatott, majd ismeretlen forrásból vendéglátó-ipari tevékenységbe fogott.

Bűnszervezetben, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt 33 vádlottal szemben emeltek vádat. A másik vádemelés bűnszervezetben, vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés miatt 22 vádlottal szemben történt. A vádlottak között vezető beosztású rendőrtisztek, önkormányzati köztisztviselő is található. A vád szerint valamennyiüket megvesztegették. Vizoviczki érdekeltségei Budapesten az V. és a III. kerületben működtek.

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.