időjárás 19°C Malvin 2022. október 1.
logo

Simicskó: Nem alvállalkozóként mentesít a Honvédség

MTI
2016.07.21. 18:43

A törvény előírja a szervezet feladatait, ezeket követte a nemrég elhunyt négy tűzszerész is szerinte.

A honvédelmi minisztertől Demeter Márta MSZP-s országgyűlési képviselő kérdezte írásban: „Valóban „alvállalkozásban„ végzett tűzszerészeti tevékenységet a Magyar Honvédség a Hortobágyon?”

Válaszul Simicskó István azt írta: a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság két projekt keretében végzi a volt Hortobágyi Bombavető Lőtér tájrehabilitációs feladatait. A lőszermentesítési feladatok ellátásáról szóló nyílt közbeszerzési eljárást a Különleges Biztonsági Szolgáltató és Tanácsadó Kft. nyerte el. A teljes szerződés az első ütem feladataira több mint bruttó 217 millió forintról, míg a második ütemre több mint bruttó 206 millió forintról szól.

A honvédelmi miniszter ugyanakkor kiemelte: a Különleges Biztonsági Szolgáltató és Tanácsadó Kft. feladata csak a robbanótestek felkutatására terjed ki, hatástalanításra nem. Ugyanis a jogszabályok alapján Magyarországon kizárólag a Magyar Honvédség tűzszerész alakulata végezhet tűzszerészeti mentesítést.

Mint kifejtette: a Különleges Biztonsági Szolgáltató és Tanácsadó Kft. feladata a műszeres talajkutatás, a tűzszerészeti mágneses talajvizsgálat, a mágneses térképezés adatainak kiértékelése, a feltételezhető robbanótestek nyilvántartása koordinátákkal, jelzőkarókkal történő megjelölése. Továbbá: feltáró árkok kiásása, fotódokumentálás, a felszínen talált szennyezőanyagok elszállítása, környezetvédelmi tényfeltárás készítése és vegyivédelmi mentesítés.

A Magyar Honvédség tűzszerész ezredének feladata a kitűzött jelek alapján a feltételezett robbanótestek helyének feltárása, a robbanótestek hatástalanítása és megsemmisítése – írta a miniszter, kiemelve: a Különleges Biztonsági Szolgáltató és Tanácsadó Kft. nem áll semmiféle gazdasági, illetve jogi kapcsolatban a honvédséggel, így annak nem fizet, illetve nem fizetett semmilyen jellegű anyagi juttatást, pénzösszeget.

A tűzszerész mentesítési tevékenységet végző katonák pedig a nekik járó összes juttatásban maradéktalanul részesültek – tette hozzá Simicskó István.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő területen július elsején délután mentesítési feladatokat láttak el az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei, amikor az egyik robbanótest, egy 250 kilogrammos bomba a hatástalanítás közben felrobbant. Négy tűzszerész meghalt, egy súlyosan megsérült.

A balesetben meghalt négy katonát hősi halottá nyilvánították. Juhász Attila főtörzsőrmester, Rózsa Nándor főtörzsőrmester, Balázs Ádám őrmester és Kozár Gábor szakaszvezető balesete ügyében a közigazgatási eljárás mellett a honvédelmi miniszter utasítására belső szakmai vizsgálat is folyik. A vizsgálat lezártáig leállították a terület mentesítését.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred 2015. január 6-án kötött szolgáltatási szerződést, amelyet a nemzeti park igazgatóságának vezetője és a tűzszerész ezred parancsnoka írta alá. A szerződésben rögzített és a tűzszerész mentesítési feladatokban érintett területen talált feltételezett robbanótestek, illetve robbanótest-maradványok száma csaknem eléri a 40 ezret. Ennek mintegy 10 százaléka éles robbanótest volt – emelte ki Simicskó István, hozzátéve: a területen 2013-ban 475, 2014-ben 123, 2015-ben 2692, 2016 első fél évében 1222 robbanótestet hatástalanítottak és semmisítettek meg a honvédségi tűzszerészek.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.