Szanyi panasza a népszavazás ellen

Újra megtámadta az MSZP-s Szanyi Tibor a kvótaellenes népszavazást.

Katona Mariann
2016. 07. 05. 7:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét azzal próbálkozik az MSZP-s Szanyi Tibor, hogy megakadályozza a kormány kvótaellenes népszavazását. Habár a legutóbbi ilyen irányú kezdeményezését – amikor az erről szóló országgyűlési határozatot támadta meg – elutasította az Alkotmánybíróság (AB), most ismét a testülethez fordul. Tegnap alkotmányjogi panaszt nyújtott be a Kúria május elején meghozott döntése ellen; a legfőbb bírói fórum akkor mondta ki, hogy a kormány kérdése egyértelmű, vagyis alkalmas rá, hogy a választók a lényegét megértsék.

Szanyi Tibor most azzal érvel, hogy a népszavazás súlyosan sérti az Európai Unió (EU) szuverenitását, mert a 2007-ben aláírt lisszaboni szerződés közös politikává teszi a menekültügyi kérdéseket. Emellett szerinte a tervezett referendum a magyar költségvetést is érinti, hiszen az Európai Bizottság javaslata szerint menekültenként 250 ezer eurót – átszámítva csaknem 79 millió forintot – kellene fizetni annak az országnak, amelyik nem akarja az érintetteket befogadni. Az AB egyébként két héttel ezelőtt Szanyi Tibor korábbi kifogása mellett több más beadványt is elutasított, ezzel pedig megnyílt az út azelőtt, hogy a köztársasági elnök kiírja a népszavazás időpontját.

A szabályozás kimondja, hogy az államfőnek a jogorvoslatok lezárultát követően 15 napja van ezt megtenni. A határidő ezen a héten jár le, vagyis függetlenül a Szanyi Tibor által benyújtott alkotmányjogi panasztól, Áder János ki fogja írni a referendum időpontját a bejelentéstől számított 70. és 90. nap közötti időpontra. Így a kvótaellenes népszavazás szeptember 4-e és október 9-e között, vasárnapi napon lesz.

A Magyar Nemzet egyébként úgy tudja, hogy Szanyi Tibor akcióját nem egyeztette előre az MSZP vezetésével, arról csak utólag szólt. A szocialisták hivatalos kommunikációja ugyanis a kvótareferendum kapcsán az, hogy a szavazóik „Európa védelmében” maradjanak otthon. Kormos Kata, Szanyi Tibor sajtófőnöke ugyanakkor lapunknak azt mondta, hogy az EP-képviselő projektjéről van szó, nem ez volt az első lépése, és folyamatosan egyeztet a pártvezetéssel.

Szanyi Tibor mellett európai parlamenti képviselőtársa, Ujhelyi István is aggódott korábban a népszavazás miatt, szerinte ugyanis a kormány ki akarja vezetni Magyarországot az Európai Unióból. Az államfőhöz fordult azt tudakolva, fenntartja-e korábbi, az unió melletti állításait. A Habony Árpádhoz sorolt egyik bulvárportál szerint Áder János egy székely viccel válaszolt, amelynek lényege: ha változás lesz a véleményében, akkor szól. Ujhelyi azonban Facebook-oldalán jelezte, érti a viccet, de jelen esetben nem szereti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.