Tarlós: Nem lesz gond a metrófelújítással

A főpolgármester szerint minden az eredeti terv szerint halad.

2016. 07. 05. 7:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden az eredeti terv szerint halad, és a BKV folytatja tovább a 3-as metró tervezett felújításának előkészítését – nyilatkozta lapunknak Tarlós István (Fidesz– KDNP) főpolgármester azután, hogy egyre többen félreértelmezték a múlt pénteki kormánydöntést. A kabinet határozata szerint ugyanis a főváros 150 járműre vonatkozó szolgáltatás megrendelésével pótolhatja a 3-as metró felújításával kieső szerelvényeket, és az „esetleges többletköltségek” fedezetét a központi költségvetés támogatja.

Ezzel szemben Gy. Németh Erzsébet (DK) fővárosi önkormányzati képviselő tegnap már azt követelte, hogy ne béreljék, hanem vásárolják meg a buszokat. – Gy. Németh Erzsébetnek volt csaknem húsz éve, hogy megoldja a 3-as metró felújítását, de nem tette, ezért szavai hiteltelenek – vágott vissza a főpolgármester. Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója kérdésünkre kiemelte: a szolgáltatásvásárlás nem egyenlő a bérléssel. Utóbbinál a BKV maga választhatná ki és üzemeltethetné a járműveket. A megrendeléssel viszont a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) nem szabhatja meg a busz típusát, gyártóját, és azokat a szolgáltató működteti, szervizeli, sőt ha elromlik, maga is javíttatja.

Éppen ezért a múlt heti kormányrendelet alapján nem lehet sem nemzetgazdasági elvárás, sem bármilyen más érdek, hogy egy ilyen pályázaton magyar szolgáltató, magyar buszokkal pályázzon. A kormánynak az volt az elsődleges célja, hogy a BKV hosszú távra ne vegyen külföldi buszt, mert három év múlva úgyis több száz járművet kell majd lecserélnie, s ha addigra lesz magyar gyártmány, akkor azokból lehetne vásárolni.

Azt viszont pedig, hogy ez a módszer jóval, akár sok milliárd forinttal is drágább, mint a járművásárlás, már a főváros és a BKV szakemberei számolták ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.