Dialógus Platform: Nem kapunk támogatást Gülentől

A Corvinus egyetem volt rektora nem tud arról, hogy az egyesület tanácsadója lenne.

Hutter Marianna
2016. 08. 10. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem vagyok tagja a Dialógus Platform Egyesület tanácsadói testületének – mondta megkeresésünkre Rostoványi Zsolt, a Budapesti Corvinus Egyetem korábbi rektora, aki lapunktól hallott arról először, hogy ilyen minőségben szerepel a szervezet honlapján. Mint a Magyar Nemzet korábban megírta, a Dialógus Platform az interneten fellelhető információk alapján egyike lehet azoknak a szervezeteknek, amelyek a törökországi puccs szervezésével megvádolt Fethullah Gülen hitszónokhoz kötődnek Magyarországon. Utóbbiak kapcsán kérte Törökország Magyarországtól, hogy vizsgálja felül az itteni gülenista szervezetek működését, aminek a külügy eleget is fog tenni.

Rostoványi elmondta, soha nem adott semmilyen tanácsot az egyesületnek, mindössze néhány alkalommal tartott előadást a felkérésükre. Hasonlóképpen nyilatkozott Erdődy Gábor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektorhelyettese is, aki szintén lapunktól tudta meg, hogy szerepel az egyesület honlapján a tanácsadói testületben. Mint elmondta, őt egyszer kérte fel a Dialógus Platform egy előadás megtartására, de végül azt sem tudta elvállalni.

A Magyar Nemzet kereste az egyesületet, miért tüntetett fel tanácsadóként olyan személyeket, akik ezt nem vállalták. Arról számoltak be, hogy a tanácsadói testület tagjait 2014-ben kérték fel szóban, és az illetők válaszát kollégájuk hibás magyarnyelv-tudása miatt úgy értelmezték, elvállalják a felkérést. A hibát korrigálták, az érintettek nevét levették honlapjukról, és írásban elnézést kértek tőlük. Azzal kapcsolatban, hogy milyen módon kötődnek a hitszónokhoz, úgy válaszoltak: Gülen gondolataitól ihletet kapva alapították az egyesületet, ugyanakkor semmilyen támogatást sem kapnak a mozgalomtól. Arra, hogy bármilyen módon részt vettek-e a törökországi puccs megszervezésében, határozott nemmel feleltek, és megjegyezték, a kérdés is „kissé bántó” számukra, hiszen elítélnek mindenféle erőszakos cselekményt. Az egyesületet arról is kérdeztük, milyen kapcsolatban állnak a Gülennel összefüggésbe hozott Orchidea Iskolával, amely arról számolt be, hogy semmilyen módon nem kötődik a hitszónokhoz. Mint a Dialógus Platform tájékoztatott, néhány tagjuk gyermeke az iskola diákja, továbbá ők maguk is támogatták az intézmény által szervezett Pangea elnevezésű országos matematikaversenyt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.