Évekig tart még a helyreállítás

Több mint négy évvel a tűz után készült el a krasznahorkai vár épületeinek új tetőzete.

Velkei Tamás
2016. 08. 08. 12:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy éve komorabb képét mutatta a mesebeli környezetben fekvő középkori várkastély: kövei kormosan, üszkösen sötétlettek a felperzselt, feketévé vált hegyen. Ismeretes, hogy 2012 tavaszán két suhanc eldobott cigarettacsikkje lángra kapott a várhegy tövében, és pusztító lángkatlanná változtatta a meredek magaslatot, majd az ősi várat. Az 1500 fokos tűzben nemcsak a tetőzet semmisült meg, de sok helyen kiégett a kövek közül a malter, megsérült az épületek tetejét záró párkány (korona), amely nem bírta volna el a rá nehezedő terhet. Az épületegyüttes ideiglenes tetőzetet kapott.

A katasztrófában a 4229 műtárgyból több mint 350 megsemmisült vagy súlyosan károsodott, jobbára középkori fegyverek, vértezetek, edények, bútorok. Amelyek még menthetők voltak, azt a Magyar Nemzeti Múzeum, az egri Dobó István Múzeum és a brünni Technikai Múzeum közreműködésével restaurálják jelenleg is.

A vár előtt litván turisták vizslatják a Bebek család címerével ellátott ágyút, nekik egyelőre ennyivel kell beérniük, maga az erődítmény ugyanis még évekig nem lesz látogatható. Ezt bizonyítja, hogy az alsó várból a gótikus szárny felé haladva dúcok, több raklapnyi tetőcserép fogad bennünket. A reneszánsz bástya udvarán a kút még ma is be van fedve, körben állványzat fut a falak mentén. Belépünk a gótikus palotába, amelynek falépcsői ma is szenesek, ideiglenesen fapallót fektettek le, hogy egyáltalán közlekedni lehessen a hatalmas teremben.

A kápolna rézzel borított tetőzete, és tornyában az adakozásokból újraöntött harangok azonban már a helyükre kerültek. Utóbbiak ünnepélyes átadása épp most szombaton, a várjátékok keretében történt meg. A közelmúltban a felújításnak az a szakasza zárult le, amely során kicserélték az ideiglenes tetőzetet állandóra, így joggal mondhatjuk: a rézzel és vörös cserepekkel fedett épületek talán szebbek, mint új korukban. A tetőzeteket a korábbi évszázadokban gyakran fedte ugyan zsindely (a levéltárban megtalálták a nyomát, milyen gyakran rendeltek új zsindelyt a várkastélyra), de mint értesültünk, a tűzoltóság többé nem engedélyezi használatát.

– A munkálatok folytatásának tervezése most zajlik, és hamarosan kezdődik a kápolna belső terének felújítása – tudjuk meg Máté Tímeától, a betléri kastélymúzeum igazgatóhelyettesétől. A biztosító hétmillió euróra értékelte a keletkezett kárt, ebből az ideiglenes tetőzet kialakítása, a tervek elkészítése, majd a végleges tetőzet kialakítása 4,7 millióba került. A Krasznahorkaváralja község által indított közadakozásból befolyt összegből a tűzben elolvadt harangok közül kettőt újraöntetett a vár alatt elterülő település, a harmadik harang öntését a várhosszúréti kézműves társulat fizette a maga gyűjtéséből.

A szakemberek reményüket fejezték ki, hogy a hátralévő munkálatok már nem tartanak négy évnél tovább. A teljes rekonstrukció céldátuma 2020. – A további munkálatokhoz viszont újabb 9-11 millió euró szükséges – tudjuk meg Peter Kucharovic főmérnöktől, a nemzetközi pályázatra készült győztes tervek alkotójától. Igaz, az elképzelés szerint alaposan átalakul, kibővül majd a vár és a környezete, a főmérnök tájékoztatása szerint kialakítanak pihenőhelyeket, kilátókat, látogatóközpontot, a várban több vendéglátóegység is létesül.

Például a főkapun áthaladva az alsó várban, ahol étterem nyílik, jó idő esetén pedig az udvarra is ki lehet majd ülni. Peter Kucharovic-csal tovább sétálunk a vár területén, amikor az Andrássy-udvarba érünk, elmondja: az udvart lefedik – ahogy egyes kutatások szerint korábban is volt –, ám modern üvegtetőt kap a terület (az így létrejövő teremben lesz egy üveglépcső is); itt majd műtárgyakat állítanak ki. A gótikus palotában konferenciaközpont lesz ki, ahol szimpóziumok mellett múzeumpedagógia órákat is rendezhetnek.

Az északkeleti bástyánál nyíló bárban frissítőt ihatnak majd a látogatók, az alatta fekvő teraszt befüvesítik, és épül egy színpad, ahol prózai és zenés darabokat játszanak, bemutatják a középkori mindennapokat, szakmákat, gasztronómiát, de akár még esküvők rendezésére is alkalmas lesz. A felújításhoz azért van szükség újabb három-négy évre, mert ennyi időt igényel az előkészítés, a közbeszerzés és a tényleges munka.

A pontos költségeket a szlovák kormánynak még el kell fogadnia, ám a krasznahorkai vár rekonstrukciójának befejezése a kormányprogram része, így lényegében csak az a kérdés, milyen ütemben és mennyit ad a kabinet a munkálatokra. – Ma már látom az alagút végén a fényt, mert a kormány elkötelezett az iránt, hogy a műemléket rendbe tegye – fogalmaz érdeklődésünkre Viktor Jasan, a Szlovák Nemzeti Múzeum vezérigazgatója, miután elmeséli: a legnagyobb gondot az okozta, hogy a vár teljes tetőzete megsemmisült a tűzben, ezért rohamtempóban kellett kialakítani az ideiglenes befedést, nehogy a falak állaga tovább romoljon. Ám a hátralévő költséges belső felújítások, modernizálás után ismét évszázadokon át dúdolhatjuk majd az ismert sorokat: „Krasznahorka büszke vára, ráborult az éj homálya. Tornyok ormán az őszi szél, régmúlt dicsőségről mesél.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.