Exkémeket és -kommandósokat igazolt le Matolcsy

A jegybank hivatalosan is megerősítette, hogy nem akármilyen nevekkel erősítenek.

MNO
2016. 08. 08. 10:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem akármilyen exkémeket, valamint exkommandósokat igazol le a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – számolt be az Index. A portál értesülései szerint a jegybanknál kötött ki Göbölös László, az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) előző főigazgatója, Görög Sándor, az AH volt műveleti főigazgató-helyettese, a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) volt igazgatója, valamint Dobra Tibor, az AH egykori jogi igazgatója, és Bakonyi András, a Terrorelhárítási Központ egykori fegyveres harci kiképzőtisztje. Az Index információit az MNB hivatalosan is megerősítette.

Göbölös László 2015 márciusában hagyta ott a Belügyminisztérium felügyelete alá tartozó kémelhárítást. Az Index akkori értesülései szerint egy állománygyűlésen „nagyon csúnyán letolták az állomány tagjai előtt, Göbölös ezért még aznap kérte a felmentését”. A Hvg.hu arról írt korábban, hogy Pintér Sándor elégedetlen volt Göbölös munkájával. MNB-s leigazolásával kapcsolatban az Index egyik forrása úgy fogalmazott: a kémfőnök „a BM-ből kudarcok után, megalázva jött el, de Matolcsy erőterében a tudása miatt mégis egyből kapott egy helyet. Hatalomtechnikailag teljesen érthető Matolcsy részéről, hogy olyan volt titkosszolgálati vezetőkkel veszi körül magát, akik nagyon sokat tudnak az elitről, így erős pozícióba került a konkurenciájával szemben.”

Nemcsak Göbölöst, de volt helyettesét is leigazolta. Görög Sándor nevére keresve – aki a ranglétrán először a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) 2. Igazgatóságának igazgatói tisztségéig jutott el – rögtön a romagyilkosságokat követő belső vizsgálatokról szóló cikkek ugranak elő.

Az Index felidézi, hogy Csontos István, a 2008–2009-es rasszista gyilkosságsorozat negyedrendű vádlottja a KBH, vagyis a katonai elhárítás beszervezett ügynöke volt, amit a KBH jó ideig próbált tagadni. Csontos találkozott egykori tartótisztjével, és vallomása szerint a nyomravezetőnek járó százmillió forintra célozgatott neki. „Ezt a találkozót és magát a kapcsolatot a KBH és a tartótiszt a nyomozások, majd a belső, illetve parlamenti vizsgálatok során végig elhallgatta és letagadta. Mikor mégis fény derült rá, a tartótiszt ellen bírósági feljelentésre hamis tanúzás miatt eljárás indult, de a belső vizsgálat során végül csak fegyelmit kapott. A Népszava 2013-as cikkében az áll, azért nem bocsátották el, mert valójában felsőbb utasításra, nem saját akaratából tagadta le a kapcsolatot – ahogy azt a tartótiszt maga is állította a későbbi vizsgálat során. A tisztet így gyakorlatilag azért hurcolták meg, mert parancsot teljesített. Ennek a tartótisztnek volt „közvetlen parancsnoka” a lap szerint Görög Sándor ezredes 2009-ben; az ő szerepét firtató kérdésekre a lap nem kapott választ, de a későbbi híradások alapján nincs nyoma annak, hogy Görög felelőssége felmerült volna” – írja a portál.

Később Görög a KBH-tól átkerült az AH-hoz, ahol a kormányváltás után már főigazgató-helyettes lett, majd pedig egykori főnökével, Göbölössel együtt most ő is a Matolcsy vezette jegybanknál kötött ki. „Görög Sándor és Göbölös László a Magyar Nemzeti Bank alkalmazásában állnak, akik szakmai tapasztalatukból adódóan segítik a jegybank biztonságpolitikai munkáját” – így indokolta az Indexnek a volt főigazgató és helyettesének leigazolását az MNB.

Nem akárkikre bízta a jegybank a jelentős ráfordítással létrehozott őrség működtetését és ellenőrzését sem. A portál úgy értesült: az MNB Biztonsági Zrt. munkavállalója lett az a Dobra Tibor, aki korábban szintén az Alkotmányvédelmi Hivatal egyik vezetője volt a kémelhárítás jogi igazgatójaként, alezredesi rangban. A jegybank az Index kérdésére megerősítette, hogy „Dobra jogi végzettsége alapján a zrt. belső ellenőrzési területén dolgozik”.

Kommandós vonalról is ismert neveket tudott megszerezni magának a jegybank. A Terrorelhárítási Központtól (TEK) érkező Bakonyi András előző munkahelyén a kommandósok fegyveres harci kiképzőtisztje volt, szakmája egyik legjobbjának tartják. Az MNB megerősítette Bakonyi leigazolását is: „Bakonyi András a MNB Biztonsági Zrt.-hez tartozó fegyveres őrség kiképzésért felel”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.