Fellélegezhetnek az élelmiszer-termelők?

Fontos lépésként értékeli a Nébih a tisztességtelen kereskedelmi magatartásról szóló uniós állásfoglalást.

MTI
2016. 08. 24. 8:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nébih az MTI-hez eljuttatott szerdai tájékoztatásában hangsúlyozta: magyar javaslatra került fel a tisztességtelen gyakorlatok listájára a beszerzési, illetve előállítási költség alatti áron értékesítés tilalma.

A közlemény szerint tisztességtelen forgalmazói gyakorlatok a kereskedelem számos területén előfordulnak, amelybe az élelmiszerlánc különböző szintjei is beletartoznak. Az Európai Parlament (EP) állásfoglalása szerint a nemzetközi szinten eddig megtett lépések nem elegendők a probléma kezeléséhez. Uniós szintű keretszabályozásra van szükség, amely megteremti a termelőknek és a vásárlóknak a tisztességes értékesítési és vásárlási feltételeket.

Az EP felkérte az Európai Bizottságot egy, a nemzeti hatóságokat összehangoló hálózat létrehozására. Állásfoglalásában hangsúlyozta, hogy a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok visszaszorításához egységes, önálló szabályozásra van szükség az unióban – idézte fel a Nébih.

A hatóság szerint az élelmiszer-előállítási láncban meglévő, a versenyképességet is akadályozó egyenlőtlenségek leginkább a kis- és a közepes méretű termelőket, élelmiszer-feldolgozókat sújtják. Ez a teher arra is ösztönözheti az érintett vállalkozásokat, hogy a nyereség megtartásához költségeiket akár az élelmiszer-minőség rovására is csökkentsék.

A Nébih kiemelte: az EP állásfoglalásában javaslatot tett a tisztességtelen és tisztességes gyakorlatok példáit bemutató lista bővítésére. Megerősítették, hogy az árképzésnek a lehető legátláthatóbbnak kell lennie, az eladási árban megjelenítve az elsődleges termelők által hozzáadott értéket is. Kitértek arra is, hogy eddig nem fordítottak kellő figyelmet a saját márkák ipari márkákkal szembeni versenyére. Az EP álláspontja szerint erősíteni kell a szakmai szervezetek részvételét a kivizsgálások kezdeményezésében, és hangsúlyozták azt is, hogy a végrehajtási szerveknek visszatartó erejű intézkedéseket és szankciókat kell alkalmazniuk.

Magyarországon 2010. január 1-je óta hatályos a tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvény, amely alapján ezt a területet a Nébih felügyeli. Az egész országban végeznek ellenőrzéseket, és jelenleg is az EP elvárásainak megfelelő szabályozási, szankcionálási megközelítést alkalmazzák – hangsúlyozta közleményében az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.