Havi kétmilliót kap a Hunguard ügyvédje

Egy ügyvédi iroda köti össze a politikai és a gazdasági szereplőket.

Buzna Viktor
2016. 08. 17. 4:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Havonta mintegy kétmillió forintért látja el a Liget-projekt jogi képviseletét a Hunguard-ügyből ismert Karafiát Ügyvédi Iroda – derül ki az Átlátszó.hu honlapjáról letölthető dokumentumból. A 2013. október elsején kötött szerződés szerint a Szépművészeti Múzeum képviseletében Baán László, a Városligetbe tervezett Múzeumi negyed megvalósításáért felelős kormánybiztos bízta meg az irodát. Nem világos, hogy az összköltségét tekintve kétszázmilliárd forintos beruházás 2014 és 2020 közötti, teljes időszaka alatt megkapja-e a havi kétmillió forintot a cég. A szerződésből annyi derül ki, hogy Baán eddig tízmillió forint kifizetését hagyta jóvá. A cég jogi tanácsadási és képviseleti feladatokat lát el, az iroda a beruházás több területén komoly befolyásra tett szert, több döntésben részt vesz.

A szerződés újabb összefüggést tár fel a Rogán Antal és Habony Árpád nevével fémjelzett érdekcsoport szerkezetéről. Megírtuk, hogy az évek óta kormányzati hátszéllel gyarapodó informatikai céget, a Hunguard Kft.-t a Karafiát Ügyvédi Iroda képviseli. A Hunguard vezetése pedig nemcsak Rogánnal, de a Fidesz titokzatos kommunikációs tanácsadójával is jól bejáratott kapcsolatot ápol. A cég gazdasági ügyeiért felelős vezetője, Szűcs Ákos 2010-ben a Habony rokonainak tulajdonában lévő Club Tihany Zrt. vezérigazgatója volt. A Karafiát Ügyvédi Iroda felbukkanása a Liget-projektben ezért nem meglepő, mert Baán László köztudottan kiváló viszonyt ápol Habony Árpáddal. Ezt pedig nemcsak az támasztja alá, hogy a Szépművészeti igazgatójának köszönhetően Habony 2007-ben a múzeum aulájában tarthatta meg az esküvőjét. Idén februárban az intézetet fenntartó Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője, Balog Zoltán megrótta Baánt, amiért több, nagy értékű festményt adott kölcsön egy Habonyhoz köthető cégnek, a Brand Lab Kft.-nek.

A Karafiát Ügyvédi Iroda a korábban Rogán Antal által vezetett V. kerületben volt különösen aktív. Az interneten elérhető dokumentumok arra utalnak, hogy a cég számos megbízást kapott Belváros-Lipótváros önkormányzatától, és különösen ingatlanelidegenítési ügyekben vett részt. Figyelemre méltó egy tavaly készült képviselő-testületi jegyzőkönyv, amiben az iroda arra kap megbízást, hogy a Deák Ferenc tér hármas szám alatti, több mint 112,5 millió forintra becsült ingatlan elidegenítésében vegyen részt. Az elővásárlási jogra a bérlő, a Dr. Sándor Ügyvédi Iroda volt jogosult, amely a jegyzőkönyv szerint mindössze 78,8 millió forintért hozzájutott a belváros szívében lévő, 237 négyzetméteres ingatlanhoz. A Karafiáttal együttműködő Dr. Sándor Ügyvédi Irodáról korábban a VS.hu közölt cikket. E szerint egy külsős ügyvéd készíti elő a kerület közbeszerzéseit, és számos ingatlanügyben is részt vesz. Azt írták, hogy az ügyvédi iroda több olyan ügyben is segédkezett a kerületnek, amelyek miatt nyomozások folynak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.