Hozzátartozók viszik a vizet a betegeknek

A szombathelyi kórház egyes osztályain továbbra sem működik a vezetékrendszer.

Kuslits Szonja
2016. 08. 13. 13:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nehéz helyzetbe kerültek a betegek Szombathelyen, ahol a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház több osztályán napok óta használhatatlan a víz. A kórház egyik dolgozójától megtudtuk: a hozzátartozókat arra kérik, ha látogatóba mennek, vigyenek vizet szeretteiknek. Az osztályokon fürödni sem lehet, ezért jelenleg nedves törlőkendőkkel igyekeznek megoldani a mosdatást, a betegek csak palackos vizet ihatnak.

Mint ismert, kedden derült ki, hogy nem megfelelő minőségű, vegyszerszagú a csapvíz a szombathelyi kórház egyik épületszárnyában. Csuka Lajosné gazdasági igazgató akkor elmondta, hogy a probléma – amely az ivóvízre és a meleg vízre is kiterjed – három belgyógyászati osztály mellett a bőrgyógyászati, a reumatológiai és a fertőző osztályt érinti, a csapvíz pedig további utasításig nem használható. A betegek dobozos és fóliázott élelmiszereket, valamint palackos ásványvizet kapnak, a mosdókra tájékoztató táblákat helyeztek. Arra is kitért a gazdasági igazgató, hogy a vízhálózatból levették a szükséges mintákat, és a vízmű a vizsgálata során szerves szennyező anyagot nem talált.

A helyzetet azonban távolról sem kezelte ennyire jól a kórház, kiderült ugyanis: bár kedden a gazdasági igazgató arról beszélt, hogy a történtekről értesítették az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) városi szervezetének vezetőjét, az ÁNTSZ ezt cáfolta. Szerdán lapunk megkeresésére közölték, hogy az Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz a felmerült problémáról sem a kórház vezetésétől, sem pedig a Vas Megyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatalától nem érkezett bejelentés. A szombathelyi kórházban történtekről az ÁNTSZ a sajtóból értesült. Mint elmondták, jelenleg az esettel kapcsolatos adatok és információk begyűjtését végzik, hogy teljes képet kaphassanak a kórházban tapasztalt problémáról. Ezután határoznak csak arról, hogy átveszik-e az ügy kivizsgálását, illetve ezután értékelik az intézmény magatartását. A hivatal lapunknak nem tudta megmondani, ilyen körülmények között egyáltalán fogadhat-e betegeket az kórház.

A Vas Megyei Kormányhivataltól értesültünk arról, Szombathelyen nem a vezetékes ivóvíz problémájáról van szó, hanem a helyi hőközpont műszaki hibájáról, ám bővebb kérdésekre csak a kórház orvos igazgatója, Káldy Zoltán tud válaszolni. Bár több levelet is küldtünk az intézménynek, telefonon is kerestük az orvos igazgatót, nem reagáltak kérdéseinkre. Nem tudtuk meg, miképpen szeretnék megoldani a problémát, amely jelenleg nagyon megnehezíti a dolgozók és a betegek helyzetét is, és volt-e olyan páciens, akit emiatt kellett elutasítani. Kértük, reagáljanak arra, hogy a tisztifőorvosi hivatal valóban a sajtóból értesült-e a helyzetről, de nem éltek ezzel a lehetőséggel sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.