Így juthatnának olcsóbb lakhatáshoz a hazai diákok és rászorulók

Építkeznének és bérlakásprogramot indítanának.

MTI
2016. 08. 04. 11:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Farkas Gergely, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján közölte: négypontos javaslatcsomagot ajánlanak a kabinet figyelmébe. Ennek első eleme a kollégiumi férőhelyek bővítése, részben korszerűsítéssel, részben új épületek építésével. A politikus a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) felmérésére hivatkozva elmondta, hogy a felsőoktatási intézmények kollégiumi helyeire – amelyek a legolcsóbb lehetőségek – minden évben 30-40 százalékos túljelentkezés van.

A Jobbik emellett egy szociális bérlakásprogram beindítását szorgalmazza, amely elérhető áron nyújtana lakhatást a diákoknak és fiatal családosoknak, s az építőipart is fellendítené.

Javaslatuk harmadik pontja az üres ingatlanok bevonására vonatkozik, amit egy ösztönző rendszerrel szeretnének elérni. Farkas Gergely szerint több tízezer kiadó lakás elősegítené az árak csökkenését. Emellett a párt egy önkormányzati bérlakásrendszer beindítását is javasolja.

A frakcióvezető-helyettes jelezte, hogy az elmúlt években robbanásszerű áremelkedés volt az albérletpiacon, és több tízezer fiatal a felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése után szembesül a nehézségekkel.

A Jobbik aktivistái a Petőfi híd budai hídfőjénél – ahol több egyetem van – egy sátrat helyeztek el, és egy kartontáblát tettek rá, amelyen az oktatási államtitkárra utalva az állt, hogy „Palkovics Kollégium”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.