Jönnek a metrópótlók, de nincsenek buszsofőrök

Több száz sofőr hiányzik a buszok volánja mögül.

MTI
2016. 08. 04. 4:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A személyszállító cégek létszámhiánnyal küzdenek, több száz sofőr hiányzik a buszok volánja mögül. A fővárosi szolgáltatási tender győztese legfeljebb a konkurenciától csábíthat el képzett, tapasztalt buszvezetőket – nyilatkozta a napilapnak Baranyai Zoltán, a Közúti Közlekedési Szakszervezet elnöke, aki nem sok esélyt lát arra, hogy vidéki viszonylatokon dolgozó buszvezetőket vessenek be Budapesten.

Naszályi Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) elnökségi tagja rámutatott: a fővárosi vonalak és a vidéki viszonylatok között óriási a különbség. A budapesti forgalom pergő ritmusa, a szigorúan vett menetrend, a végállomási pihenők hiánya és a nagy utasszám jóval megterhelőbb a vidéki nagyvárosi vagy agglomerációs járatokhoz képest.

Nemes Gábor EKSZ-elnök kiemelte: a szerződésbe eleve bele kellene foglalni, hogy a sofőröket a BKV-tól veszi át a nyertes vállalkozás.

A buszvezetői pálya egyre kevésbé vonzó, ennek részben az alacsony bér az oka. A piacon a BKV-nál a legnagyobb a leterheltség, az átlagfizetés bruttó 300 ezer forint – írta a lap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.