Kemény gyomrossal indít a tanévkezdés

Lassan becsengetnek. A szülők több tízezret perkálhatnak. Hetvenezer alatt nem úszhatjuk meg.

Kovacsik Ágnes
2016. 08. 11. 18:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha néhány hét múlva becsengetnek az iskolába, a taneszközök beszerzése még hátravan. A legtöbb szülő augusztusban keresi fel a papír-írószer boltokat, hogy megvegye a gyermeke taníttatásához szükséges alapvető eszközöket. Az iskolakezdés azonban nem olcsó mulatság: egy vásárlás tízezrekkel is megterhelheti a családi kasszát.

– Az elmúlt napokban vettük meg három gyermekünknek a legalapvetőbb iskolai felszerelést, de már így is 40 ezer forintnál járunk – panaszolta portálunknak egy budapesti édesapa, akinek a kisfia most kezdi az első osztályt, de egyelőre se tornazsákot, se iskolatáskát, se rajzfelszerelést nem vásároltak.

A nyolcadik kerületben élő család szerencsésnek mondhatja magát, a szülők dolgoznak, és ezért iskolakezdési támogatást is igényelhetnek a munkáltatójuktól. Alapesetben 33 ezer forint jár gyermekenként, így az is előfordulhat, hogy egy háromgyermekes család akár 200 ezer forinttal is gazdálkodhat, amiből tankönyvet, tanszert és ruhát vásárolhat.

Persze az sem mindegy, hol költjük el a pénzünket. Aki igazán spórolni szeretne, annak több időt kell töltenie azzal, hogy megtalálja a pénztárcájához illő üzletet. Egy kisméretű vonalas füzet már 55 forinttól kapható, de a divatosabb darabok ára elérheti a 800 forintot is. Ugyanígy egyszerűbb tolltartót már 160 forintért is lehet találni, de egy Star Wars-os divatdarab akár 2400 forintba is kerülhet. A kisebb tételeken igazán sokat lehet megtakarítani, ám az is igaz, hogy a sok apróság (radír, hegyező, színes ceruzák, grafitceruzák, vonalzó, filctoll) együttes ára több ezer forintos összegre rúghat. És még a nagyobb felszerelések, a hátizsák és a tornazsák szóba sem került. A táskák árai közt többezres eltérések lehetnek. Van, ahol már 3000 forinttól is kínálnak hátizsákot, ám átlagban 13 és 18 ezer forint között mozognak az árak.

A nyolcadik kerületben élő férfi úgy véli: azzal lehetne a leginkább spórolni, ha nem tanévkezdésre kellene beszerezni a taneszközöket, hanem akkor, amikor a tananyag tematikája azt megkívánja. A család úgy kalkulál, hogy az iskolakezdés gyermekenként körülbelül hetvenezer forint lesz.

Nagyjából ennyit költ el egy átlag magyar család általános iskolai tanszerekre, tankönyvekre idén – legalábbis ez derül ki a Budapest Bank megbízásából a GfK által elkészített kutatásból. Ez azért is meglepő, mert idén az első négy osztály ingyen kapja a tankönyveket, a felső tagozaton pedig az arra rászorulókhoz kerülnek térítésmentesen a kiadványok. Sőt, az oktatási tárca, csakúgy mint tavaly, idén is engedményt tett. A tankönyvek kifizetésével nem terhelik augusztusban a családi büdzsét: csekkes befizetéssel szeptember 15-ig lehet rendezni a költségeket. Ráadásul közel 700 ezer kisdiák – aki rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül –, nemcsak a tankönyvhöz jut ingyen, de a tanszerekhez is. Az intézmény feladata biztosítani az eszközöket a tolltartótól egészen a tornafelszerelésig.

Ugyanakkor az önkormányzatok sem maradnak ki a tanulók támogatásából. A józsefvárosi kerületvezetés ötezer forintos iskolakezdési utalványban részesíti a helyi kisdiákokat. Szintén gondolt az őszi kiadásokra a kőbányai önkormányzat is, amely Erzsébet-utalvánnyal segíti a családokat. Nem maradt ki a sorból a kanizsai városvezetés sem, a polgármesteri hivatalban rászorultsági alapon igényelhető a tankönyv- és a létfenntartási hozzájárulás. Ugyanakkor a gyulai önkormányzat idén is segítséget nyújt a családoknak. Az iskolakezdéssel járó kiadások nehézségeit kompenzálják a kezdeményezésükkel.

A támogatás mértéke azért sem mindegy, mert a családok nagy részének minden lehetőséget ki kell használniuk, hogy kijöjjenek szűkös költségvetésükből. A Régió Játék friss felmérése szerint a családok több mint felénél iskolakezdés előtt 10-30 százalékkal nőnek a havi kiadások, minden 5. szülőnél pedig 30-50 százalékkal is emelkedhet a havi költségvetés a tanévre való felkészüléssel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.