„Kiokítják” a fóti migránsokat

Ezúttal Rétvári Bence dobta be Soros György nevét.

Markotay Csaba
2016. 08. 05. 13:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kapott tájékoztatást, így csak a sajtóból értesült Fót fideszes polgármestere arról, hogy szervezetten szállítják az embercsempészek Nyugat-Európába a kísérő nélkül érkező, fiatalkorú migránsokat a fóti gyermekotthonból. Ezt mondta lapunknak Bartos Sándor, hozzátéve: tudomása szerint jelenleg 27-28 migráns van a fóti központban. Azt azért megemlítette, egyáltalán nem biztos, hogy mindegyik Fótra került menedékkérő fiatalkorú, hiszen a papírok és kísérő nélkül érkezők annyi idősnek vallják magukat, amennyinek akarják.

A szervezett szállításról és az embercsempészekről Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára beszélt az állami médiában. Mint mondta, az elmúlt évben 3500 olyan fiatal került Fótra, aki kiskorúnak vallotta magát, bár egyiküknél sem volt ezt igazoló okirat. Vázolta azt a folyamatot is, ahogyan az érintettek eljutnak Nyugatra. Emlékeztetett, hogy Dánia mellett Magyarország az az állam, amely ugyanolyan ellátást biztosít a migráns kiskorúaknak, mint az anyaországbelieknek, és ezt szerinte „jól láthatóan” egyre többen tudják. A többi között wifit is biztosítanak számukra, ennek segítségével a megérkezésük után felveszik a kapcsolatot az otthoniakkal, akik kifizetik a további út árát az embercsempészeknek, ezt követően a fiatalok eltűnnek a táborból – folytatta Rétvári Bence. Szerettük volna megkérdezni a minisztériumot, hogy ha a magyar hatóságoknak tudomásuk van az embercsempészek fóti tevékenységéről, fellépnek-e ellene; ha igen, hogyan, ha nem, miért nem – ám lapzártánkig nem kaptunk választ.

Rétvári sem említett ilyen konkrétumokat, a kormány kommunikációjában már megszokott „sorosozást” azonban nem mulasztotta el. Az államtitkár ugyanis arról beszélt, találtak a migránsoknál olyan urdu nyelvű kis füzetet, amelyben leírták a kiadók – ezek lehetnek Soros-pénzből működő segítő szervezetek –, hogy ki miként kerülhet Fótra. Jellemzően akkor, ha 18 év alattinak vallja magát – írták, vagyis az államtitkár szerint valakik „kiokítják” az érintetteket. Ekkor dobta be megint Soros György nevét, de azt nem tudta megmondani, hogy honnan vannak a prospektusok.

A fóti gyerekközpont kapacitását tavaly 34-ről kétszázra emelték. Viszont az általunk megkérdezett helyiek – köztük önkormányzati képviselők is – arról hallottak, hogy nemrég újabb bővítés történt, ezzel kapcsolatban viszont ugyanúgy nem válaszol megkeresésünkre a tárca, mint az embercsempészekkel kapcsolatos kérdéseinkre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.