Már keresi leendő jelöltjeit az MSZP

Év végére látni akarja 106 egyéni indulóját a szocialisták elnöke. Molnár Gyula is megméretheti magát.

Katona Mariann
2016. 08. 10. 5:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig másfél hónapja vette át az MSZP elnöki posztját Molnár Gyula, máris javában zajlik a felkészülés a 2018. évi választásra. Az új pártelnök ugyanis országjárása közben nemcsak a helyi viszonyokról tájékozódik a felkeresett megyékben, hanem már kiválasztják azokat is, akik 2018 tavaszán egyéni jelöltek lehetnek. Eddig a megyei szervezetek közel felét látogatta meg, főként az ország keleti felében. Értesüléseinket Molnár Gyula is megerősítette lapunknak. A pártelnök annyit tett még hozzá, hogy látogatásainak nem célja a tagsági kör bővítése, de a szimpatizánsok számát, a velük zajló kommunikációt erősítené. – Nem taglétszámversenyt kell nyerni, hanem választást – fogalmazott az MSZP elnöke.

Lapunk úgy tudja, nem minden megyét fog végigjárni az MSZP elnöke. Kihagyja azokat, ahol az elnök országgyűlési képviselő egyben, velük Budapesten egyeztetne. Ez mindenképpen igaz lehet az elnökségért zajló korábbi versenyben egyik vetélytársára, Harangozó Tamásra, aki Tolna megyét vezeti, illetve testvérére, Harangozó Gáborra, aki Somogy megyei elnök is.

Egyébként nem véletlen, hogy az egyéni jelöltségre esélyeseket már most kiválasztanák. A Magyar Nemzet információi szerint ugyanis Molnár Gyula már a megválasztása után egyértelművé tette: mindenkinek meg kell méretnie magát, aki be akar kerülni 2018-ban az Országgyűlésbe. Hiába tagja valaki a jelenlegi frakciónak, egyáltalán nem biztos, hogy rajta lesz az országos listán. Ez azt is jelenti, hogy nemcsak a jelenlegi képviselőknek, hanem Tóth Bertalan frakcióvezetőnek, Hiller István választmányi elnöknek és magának Molnár Gyulának is el kell majd indulnia.

A pártelnök már több nyilatkozatában is egyértelművé tette, hogy 2018-ban a 106 egyéni választókerületben a baloldal részéről egy jelöltnek kell versenybe szállnia. Hogy pontosan hogyan fognak az egyes személyekről megegyezni a többi baloldali kis párttal, még nem dőlt el. Molnár Gyula nemrég nyíltan az előválasztás lehetőségét emlegette; úgy tudjuk azonban, hogy párton belül ennek jelentős az elutasítottsága. Ez már tavaly ősszel megmutatkozott, amikor az alapszabályba írta volna akkor még Tóbiás József pártelnök ezt a forgatókönyvet, ám az ellenállás hatására végül csak a miniszterelnök-jelölt kiválasztásával kapcsolatban került bele a dokumentumba az előválasztás, ott is csak lehetőségként. Molnár Gyula országjárása, az egyéni jelöltek keresése első körben szeptemberig tart, akkor az MSZP ráfordul az októberi népszavazás előtti kampányra. Ehhez ki fogják használni a törvény értelmében ingyenesen nekik járó rádiós és televíziós hirdetési időt is. Fő üzenetük: az emberek maradjanak otthon, mert így Európára szavaznak.

Információink szerint a pártelnök azt szeretné, ha a referendum utáni időszakban, november környékére már elkészülne egy képzeletbeli tablójuk, amelyen mind a 106 esetleges egyéni indulójuk szerepelhet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.