Naptejet vásároltak a katonáknak

A gyakorlatokra és a külföldi szolgálatteljesítésre hivatkozik a honvédelmi tárca.

Buzna Viktor
2016. 08. 15. 12:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Speciális tápláló formulája megfelelően hidratálja bőrét minden napozás során, hosszan tartó barnaságot biztosít, valamint megvédi bőrét az idő előtti öregedéstől – ez egy olyan napvédő krém leírása, melyből 7,6 millió forint értékben vásárolt a honvédség. A különösen arcra és dekoltázsra javasolt naptej beszerzése egy a Kormány.hu-n található dokumentumból derül ki. A furcsának látszó „bevásárlás” kapcsán arról érdeklődtünk a Honvédelmi Minisztériumnál (HM), mi indokolta a beszerzést. – A napvédő krémek beszerzése a Magyar Honvédség személyi állománya egészségének megőrzése érdekében történt – közölte válaszában a tárca sajtóosztálya. Mint írták, „a Magyar Honvédség tevékenysége – a gyakorlatok, kiképzések, külföldi szolgálatteljesítés és egyéb feladatok – során a katonák szabad téren változatos időjárási és klimatikus körülmények között látják el feladatukat”. A HM szerint a nyári időszakban hazánkban is jelentős azon napok száma, amelyeken extrém magas UV-sugárzás észlelhető. Nem mulasztották el megemlíteni azt sem, hogy a napsugárzás káros hatásai elleni megfelelő védekezést egész évben szem előtt kell tartani.

Arra a kérdésünkre a HM nem válaszolt, pontosan hány tubus naptejet vásároltak. A válaszban megnevezett, Duglon SPF 30 típusú krém piaci ára nem haladja meg az 1000 forintot, vagyis mintegy hétezer darabot szállíthattak le a szervezetnek. A 2016-os költségvetési törvény indoklásában ugyanakkor 25 533 személyt említenek a honvédség állományában, a létszámhiányt azonban a sajtóban megjelent cikkek 8000 fő körülire teszik. Az így maradt mintegy 17 000 fő többsége, közel 12 000 fő dolgozik központi és háttérintézményekben, vagyis a tényleges katonai feladatokat ellátó honvédek száma 6-7000 fő lehet – azaz a HM naptejbeszerzése megerősítheti a létszámhiányról szóló korábbi találgatásokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.