Nem segített sokat a Fidesznek a kvótakampány

A kormánypárt szavazóinak aránya a májusi mélypont után csak egy százalékpontot növekedett.

MNO
2016. 08. 27. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, augusztus 11 és 16 között, 1000 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát. A Fidesz szavazóinak száma a májusban mért mélypontról elmozdulva, újabb egy százalékpontot növekedett, és így a párt támogatottsága 25 százalék. A párt támogatóinak aktivitása a hónapban emelkedett, rájuk hatással van a népszavazási kampány – állapította meg a kutatás.

Az MSZP támogatottsága öt hónapi változatlanság után egy százalékpontot csökkent, most 11 százalékon állnak. A párt szavazói továbbra is meglehetősen aktívnak számítanak, így az MSZP hibahatáron belül maradva, de továbbra is megelőzi a Jobbikkot. Ez utóbbi támogatóinak száma nem változott, a múlt hónapban mért mélyponton, 10 százalékon maradt. A párt támogatói továbbra is a legkevésbé aktívak, csupán 63 százalékuk menne el szavazni.

A többi párt megítélése érdemben nem változott. Az LMP a múlt hónapokhoz hasonlóan 3 százalékon áll, a párt vezetőjének bejelentett távozásának továbbra sincs hatása a támogatottságra. A DK támogatóinak száma sem változott, továbbra is 3 százalék. Az Együtt, a PM és a MLP támogatóinak az aránya ebben a hónapban sem érte el az egy százalékot.

Az elmúlt hónapokban folytatott, kvótanépszavazásra felkészülő kormányzati kampány pártok támogatottságára gyakorolt hatása minimális. A Fidesz tábora az utóbbi hónapokban hibahatáron belül, két százalékpontot növekedett, és a szavazóik aktívabbak lettek. A bizonytalanok aránya e hónapban sem változott, 46 százalék. Folytatódik az elmúlt fél évben tapasztalt küzdelem a második helyért, ahol az MSZP az összes megkérdezett körében hibahatáron belül, de folyamatosan megelőzi a Jobbikot. Kijelenthető, hogy a Jobbik vezetőcseréi nem hoztak érdemi változást a párt támogatottságában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.