Pénz járna a raboknak, ha rosszak a körülmények

Változhat a fogvatartottakra vonatkozó jogi szabályozás.

MTI
2016. 08. 29. 5:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Igazságügyi Minisztérium emlékeztet arra, hogy a hatályos szabályok alapján ha nem magyar állampolgárt ítélnek el valamiért, mellékbüntetésként egyúttal ki is utasíthatják az országból. A kiutasítás végrehajthatóságához azonban vizsgálni kell, hogy nem ütközik-e nemzetközi normákba. Az érintettek ezt az időt gyakran kihasználják, és ismeretlen helyre távoznak – jegyzi meg a gyakorlati tapasztalatokra hivatkozva a tárca. Ez azért jelent problémát, mert a hatályos szabályok szerint az eljárás nem folytatható le, fel kell függeszteni.

Előfordulhat ugyanakkor, hogy az elítéltet utóbb más uniós országból visszaküldik, és célszerű, hogy a magyar hatóságoknak a kiutasítás végrehajthatóságát illetően már rendelkezésre álljon a bíróság döntése, ami adott esetben leegyszerűsítheti és meggyorsíthatja a végrehajtását – olvasható a tervezet indoklásában.

A minisztérium előterjesztése emellett a fogvatartottak helyzetét, lehetőségeit is több vonatkozásban érinti. Például beemelnék a büntetés-végrehajtási törvénybe, hogy kártalanítás jár a fogvatartottaknak az alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmények miatt. Ilyen körülmény lehet a jogszabályban előírt élettér biztosításának és az illemhely elkülönítésének a hiánya a zárkákban. A kártalanítás minden egyes, az alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmények között eltöltött nap után járna, és 1500-2000 forintot tenne ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.