Pereli a MÁV-ot az elbocsátott kalauz

Nem tudott volna megélni abból a pénzből, amit új, a társaság által felkínált pozíciójában keresett volna.

Tompos Ádám
2016. 08. 13. 7:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A MÁV vezetése és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ Szolidaritás) nem tudott megegyezni annak a kalauznak a visszavételéről, akit azért bocsátott el a vasúttársaság, mert nem volt hajlandó egyedül elindítani a Nyugati pályaudvarról egy, szerinte túl sok kocsiból álló vonatot. Bárány Balázs, a VDSZSZ Szolidaritás alelnöke lapunknak elmondta, Németh Zsolt, az elbocsátott jegyvizsgáló nem tudott volna megélni abból a pénzből, amit új, a MÁV által felkínált pozíciójában keresett volna. A szakszervezeti vezető úgy fogalmazott, a vasutasnapon elbocsátott jegyvizsgáló már csak az igazságszolgáltatásban bízik, ezért perre megy korábbi munkáltatójával, a MÁV-Start Zrt.-vel. Bárány Balázs szerint egyébként Németh menesztése jelképes, mivel a kalauznak épp azért kellett távoznia, mert azokat az utasvédelmi szabályokat szerette volna betartani, amelyre a MÁV-Start folyamatosan hivatkozik. (A szabályzat szerint ha ötnél több kocsiból áll egy vonat, akkor a járatra már két kalauz kell, ezért nem engedte elindulni Németh Zsolt a hat szerelvényből álló járatot.)

Mint arról pénteken beszámoltunk, a másik elbocsátott kalauzt visszavette a cég, igaz, nem a MÁV-Start, hanem a MÁV.

A vasúttársasághoz és az érdekvédő szervezethez kapcsolódó hír, hogy egy, a VDSZSZ Szolidaritás által korábban jogerősen megnyert per következtében több milliárd forintot fizet ki a MÁV-csoport szeptember 10-éig mintegy 13 ezer vasutasnak. A 2013 és 2015 közti időszakban elmaradt túlórapótlékról van szó; úgy keletkezett, hogy azoknak a készenléti jellegű munkakörben foglalkoztatott vasutasoknak, akiket vasárnap rendes munkaidőre osztottak be, az ezt közvetlenül megelőző szombati munkanapjukat nem rendes munkaidőként, hanem túlóraként kellett volna elszámolni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.