Péterfalvi rászólt a Klikre

Pótolni kell a közérdekű adatok nyilvánosságra hozását.

Hutter Marianna
2016. 08. 27. 12:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az adatvédelmi hatóság felszólította a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot (Klik), hogy haladéktalanul pótolja azon közérdekű adatok nyilvánosságra hozatalát, amelyeknél az információs törvény erre kötelezi a szervezetet – tudta meg a Magyar Nemzet. Lapunk írta meg elsőként, törvénysértő, hogy a Klik nem tölti fel honlapjára egyebek között az ötmillió forint feletti szerződéseit 2013 óta. Sőt mi több, a három évvel ezelőtti adatok között is elképesztő hibák találhatók: számtalan megyei szerződés lejárati dátumaként 2999 vagy 8900. december 31-ét jelölték meg, de akadt olyan is, amely 1905-ben járt le. Az ügy miatt a feljelentéseiről elhíresült Tényi István a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordult. A szervezet elnöke, Péterfalvi Attila válasza szerint a Klik nemcsak saját honlapján, hanem az egységes közadatkeresőben sem teljesítette naprakészen és hiánytalanul tájékoztatási kötelezettségét, holott közfeladatot ellátó szervként biztosítania kell a közvélemény pontos és gyors tájékoztatását. A NAIH vezetője arra is felszólította az intézményfenntartót, hogy a már közzétett adatok pontosságát ellenőrizze, és gondoskodjon a kijavításukról.

Ugyanakkor tény: az intézményfenntartó cikkünk megjelenése után magától is elkezdte frissíteni az adatokat a honlapján, például feltöltötték éves költségvetési beszámolóikat – bár az ötmillió forint feletti hibás szerződéseket azóta sem javították ki. Két hete az üggyel kapcsolatban Rétvári Bence, a humántárca parlamenti államtitkára azt közölte: kijelölték, ki fog felelni a Kliken belül a közérdekű információk közzétételéért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.