Rendőrök jelennek meg az iskolák környékén

Folytatódik az iskola rendőre program, amelyben 2900 oktatási intézményben mintegy 2200 rendőr vesz részt.

MTI
2016. 08. 29. 16:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiss Csaba elmondta: folytatódik az iskola rendőre program, amelyben 2900 oktatási intézményben mintegy 2200 rendőr vesz részt. Ennek célja a kisiskolások balesetmentes közlekedésének elősegítése, a gyerekek biztonságát veszélyeztető tényezők felderítése, megszüntetése. Idén 1560 iskola tanévnyitóján képviselteti magát a rendőrség.

Az alezredes arról is beszámolt, hogy minden évben felhívják az autósok figyelmét arra, hogy „becsöngetnek”, az iskolák környékén megnő a forgalom. Hozzátette: hetekkel ezelőtt felkeresték a közlekedési szempontból veszélyesebb helyen lévő iskolákat. Az intézményvezetővel és az önkormányzat képviselőjével forgalomtechnikai bejárást végeztek, és elrendelték a szükséges intézkedéseket például akkor, ha egy közlekedési táblát nem lehetett jól látni a faágaktól.

Szeptemberben a gépjárműforgalmat is figyelik, különös tekintettel a biztonsági öv, valamint a biztonsági gyermekülés használatára – jelezte.

Az ORFK-OBB ötezer iskolarendőr-plakáttal támogatja a programot, az elsősöknek százezer tájékoztató füzetet osztanak szét, és ötezer pedagógus naplót is kiosztanak. Emellett a fővárosban százhúsz helyszínen kivilágított plakátokon hívják fel a közlekedők figyelmét az iskolakezdésre.

Kiss Csaba arról is beszélt, hogy évente mintegy ezerötszáz 14 évesnél fiatalabb gyerek sérül meg, és nyolc-tíz hal meg közlekedési balesetben. A legtöbb ilyen baleset nyáron történik, de nem sokkal kevesebb a szeptember–októberi balesetek száma sem.

Németh Ágnes, az ORFK bűnmegelőzési osztályának vezetője arról beszélt, hogy az általános iskolákban folytatódik az úgynevezett D.A.D.A. (dohányzás, alkohol, drog, AIDS) Program, a középiskolákban pedig az Ellen-Szer program. A D.A.D.A. Programban az előző tanévben 177 településen 306 iskola 1195 osztályában 31 776 diák vett részt, akiket 157 rendőr oktatott, az Ellen-Szerrel pedig 28 település 45 iskolájának 106 osztályában 2682 tanulót értek el.

A D.A.D.A. Programban osztályfőnöki órán egy rendőr segít elsajátítani a gyerekeknek azt a képességet, hogy felismerjék a veszélyhelyzeteket, meg tudják különböztetni a pozitív és negatív befolyásolásokat, ki tudják számítani döntéseik, tetteik következményét. Az Ellen-Szer program célja pedig az, hogy növelje a fiatalok ellenálló képességét a bűnözéssel és a szerfogyasztással szemben.

A rendőrség működteti az iskolai bűnmegelőzési tanácsadók hálózatát is, amelyben a szakiskolába vagy szakközépiskolába járó fiatalokkal foglalkoznak, elsősorban az internet veszélyeire, a családon belüli erőszakra és a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekre fókuszálnak. Az előző tanévben 119 448 tanulóval találkozott a 114 bűnmegelőzési tanácsadó.

Pausz Ferenc, az Országos Polgárőr Szövetség közlekedési alelnöke elmondta: újdonság a polgárőrség Fogadj örökbe egy zebrát! kezdeményezése. Az önkormányzatokkal közösen kijelölik a fokozottan figyelemmel kísérendő gyalogátkelőhelyeket, és ha kell, nem csak a tanév elején, hanem akár egész évben segítik ott a közlekedőket.

Az 55 ezer tagú polgárőrség a rendőrséggel együttműködve, de önállóan is jelen lesz az iskolák környékén, a polgárőrök elsősorban bűnmegelőzési és közlekedési feladatokban működnek közre – ismertette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.