Rogán több százezerért utazott egy napra

A kabinetiroda miniszterei és államtitkárai 3,5 millió forint értékben utaztak az idei év első nyolc hónapjában.

Hutter Marianna
2016. 08. 24. 11:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet az információt közérdekűadat-igényléssel kényszerítette ki. A kabinetirodát vezető Rogán Antalt a bíróság június 17-re hívta be a Portikkal való szembesítésre Juhász Péter, az Együtt politikusának ügyvédje kezdeményezésére, miután a miniszter személyiségi jogi pert indított az ellenzéki politikus ellen, aki bűnözőnek nevezte. Rogán akkor „halaszthatatlan közfeladat ellátására” hivatkozva maradt távol a bíróságról.

Az adatigénylés szerint a miniszter ebben az időpontban „hivatalos találkozón/munkaebéden” vett részt „Bajorország vezető politikusaival, Magyarország számára nemzetgazdasági szempontból kiemelt lehetséges partnerekkel”, illetve interjút adott német napilapoknak – legalábbis ezt jelölte meg a tárca az egynapos német út indokaként.

A kabinetiroda Rogán Antal repülőjegyére több mint 298 ezer forintot költött. A miniszter a kormányvárót is igénybe vette, ez közel 40 ezer forintba került. Mint kiderült, Rogán Antal nem egyedül utazott júniusban, a találkozóra vele tartott Bíró Marcell közigazgatási államtitkár is, aki ugyancsak közel 40 ezer forintért használta a kormányvárót. Igaz, útiköltsége alacsonyabb volt a miniszterénél, kevesebb mint 280 ezer forint.

Rogán Antalnak egyébként volt egy másik németországi útja is idén: áprilisban német politikusokkal folytatott megbeszélést, ez az utazás több mint 317 ezer forintba került. A miniszter mellett munkatársai is részt vettek külföldi kiküldetéseken. Dömötör Csaba politikai államtitkár az Egyesült Királyságban töltött két napot 317 ezer forintos költségen május végén, igaz, ő nem élt a kormányváró használatának lehetőségével. Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár viszont márciusi többnapos kanadai útján igénybe vette azt 50 ezer forint értékben, így utazásának költsége hozzávetőleg 2,2 millió forint volt.

A kabinetiroda miniszterei és államtitkárai így összesen 3,5 millió forint értékben utaztak az idei esztendő első nyolc hónapjában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.