Roppanós tökmagpraliné: íme az ország tortája

Az Őrség Zöld Aranyát megalkotó salgótarjáni cukrász, Szó Gellért, aki idei győzelmével megvédte címét.

MTI
2016. 08. 20. 17:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Őrség Zöld Aranyát megalkotó salgótarjáni cukrász, Szó Gellért, aki idei győzelmével megvédte címét, mivel a tavalyi nyertes tortát is ő készítette, az Alagút Lánchíd felőli bejáratánál felállított színpadon elmondta, az idei nyertes torta egyik fő összetevője, a tökmagolaj használatának ötlete onnan jött, hogy idén különböző olajokkal kísérletezett, és a tökmagolaj nagyon finom és sok vitamint tartalmaz.

Hozzátette, olyan édességet akart készíteni, amely tükrözi a magyar zászló színeit: a tortában a málnazselé adja a piros, a vaníliás-fehércsokoládés mousse a fehér, a roppanós tökmagpraliné és a tökmagolajos-joghurtos réteg pedig a zöld színt.

A torták bemutatásakor felidézték, az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete immár tizedik alkalommal hirdette meg a Magyarország tortája elnevezésű pályázatot, amelyre idén 43 nevezés érkezett. A győztest szakmai zsűri választotta ki, olyan szempontokat figyelembe véve, mint az ízek harmóniája, a kinézet, az illeszkedés a magyaros ízvilághoz, az ünnephez köthetőség, az innováció és a praktikum.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 2012 óta hirdeti meg a Magyarország cukormentes tortája pályázatot. Idén az Áfonya hercegnő tortája nyerte el a címet.

A győztes tortát a budapesti Tortavár Cukrászda készítette. Pechtol Zsolt cukrász, az édesség egyik megalkotója elmondta, a torta nem tartalmaz hozzáadott cukrot, fehér lisztet, mesterséges adalékanyagot és tartósítószert, hanem mandula- és zablisztből, joghurtból, valamint különböző piros bogyós gyümölcsökből készült.

A két nyertes torta alkotói azt is elárulták, hogy a győztes finomságokat otthon is könnyen el lehet készíteni. A recepteket a www.cukraszat.net oldalon lehet elérni. A tortákat a Magyar Ízek Utcájában, a Várkert Bazárnál lehet megkóstolni a nemzeti ünnepen, valamint országszerte több száz cukrászdában.

A győztes torták felvágását és szétosztását követően a Magyar Pékválogatott vette birtokba a színpadot, hogy beavassa a közönséget az idei Szent István-napi kenyér készítésének rejtelmeibe.

Miközben a pékmesterek szorgosan dagasztották és formázták a kenyértésztát, valamint különböző vágási és fonási eljárásokat mutattak be a színpadon, Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke elmondta, az idei ünnepi kenyér hosszú érlelésű kovásszal készült, természetes alapanyagokból, nagyon jó íz- és illatanyagokat tartalmaz, új búzát is használtak hozzá, és vastag héjazatú, hogy sokáig friss maradjon.

A Magyar Pékszövetség 2011 óta rendezett versenyt, amelyen az adalékoktól mentes, természetes, egészséges, jellegzetesen magyar, tökéletes ízű, illatú és állagú, vastag héjú ünnepi kenyér kiválasztása volt a cél. Idén azonban versengés helyett az összefogás jegyében készült az új kenyér, amely a hagyományos ízvilágot ötvözi a kor elvárásaival.

A Magyar Pékség Védjegyével ellátott kenyeret a magyar pékségekben és a Magyar Ízek Utcája több standjánál is meg lehet kóstolni.

A Clark Ádám téren felállított színpadtól alig pár méterre kezdődő Magyar Ízek Utcáján már délelőtt hömpölygött a tömeg. A hetedik alkalommal megrendezett gasztrosétányon végig lehet kóstolni az ország legkiválóbb terményeiből készített finomságokat, megismerkedve a Kárpát-medence magyar és nemzetiségi gasztrokultúrájával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.